Annons:

Här är vinnarna och förlorarna i kommunvalet – enligt DV:s reporter

Centerpartiet blir kommunvalets stora vinnare – det tror DV:s politiske reporter Simon Henriksson.

Här är vinnarna och förlorarna i kommunvalet – enligt DV:s reporter

Vallokalerna har stängt. Ni väljare har sagt ert.
Nu inväntar vi det efterlängtade valresultatet.

Annons:

Dagens Vimmerby har försökt att ge er en så allsidig och informativ politisk rapportering det bara går. Vi har gjort ett specialmagasin om valet, anordnat en egen debatt – och försökt att granska samtliga partier helt rättvist. 

Nu har valet också varit ert. 

Vallokalerna har stängt, endast rösträkningen kvarstår. Vilka klarar den nya kommunspärren på två procent? Vilka bildar majoritet? Vem blir kommunalråd?

Dagens Vimmerbys politiske reporter, Simon Henriksson, gör nu ett försök att analysera sina intryck av hur partiernas politik gått hem hos väljarna, hur valrörelsen och slutspurten varit samt uppfattningen han fått av kommuninvånarna. 

Här nedan har ni hans valanalys och gissning, för det är vad det är i slutändan, av hur ni har röstat i kommunvalet i Vimmerby.

 

Största parti: Centerpartiet 

Procent: 33,8

Förra valet: 19,4

Analys: Oj, är kanske er första reaktion. Inte riktigt en fördubbling, men inte heller långt därifrån. Det väntar jag att Centerpartiet gör i det här valet. Det bygger jag på flera saker. Centerpartiet har en nästan lika lång tradition av att styra den här kommunen som Socialdemokraterna har på nationell nivå. Väljarna känner att de vet vad de får, tror jag. Även om det kanske inte är det intrycket man fått från partiet under mandatperioden. Centerpartiet har svängt i flera frågor, kritiserats för att byta åsikt efter opinionens. 

Men – med en omvälvande mandatperiod, en så kallad ohelig allians mellan S och M, och ett smärtsamt folkomröstningsnederlag för majoriteten ser jag inget annat än en rejäl framgång för C som möjlig. Framför allt på landsbygden. Centerpartiet blir kommunvalets överlägset största vinnare. 

 

Näst största parti: Socialdemokraterna

Procent: 26,7

Förra valet: 38,55

Analys: Nästan var tredje väljare överger Socialdemokraterna? Ja. Centerpartiet har visserligen en enorm historia av att styra kommunen, men Socialdemokraterna har också en lång tradition av att få många, många röster här. 

Anledningen är att jag tror att den folkliga opionen som varit mot samarbetet med M, flera beslut under mandatperioden och framför allt att folkomröstningen om skolnedläggningar straffar partiet. Ett tungt tapp – men var fjärde väljare är starka papper ändå. En del väljare går till Centerpartiet, en del till Vänsterpartiet. Samtidigt, men det återkommer jag till, tror jag att S klarar sig bättre än M. En socialdemokrat byter sällan parti. Men nu tror jag att många gör det.

 

Tredje största parti: Sverigedemokraterna

Procent: 11,5

Förra valet: 8,73

Analys: Säkert en skräll för många. Sverigedemokraterna har haft en turbulent mandatperiod. Förstanamnet, Sandor Högye, hade ett uteslutningsärende på sig i samband med förra valet. SD:s medlemsutskott uppmanade väljare att inte rösta på honom dagen före valdagen. Jag tror att det hade en stor inverkan på att partiet inte blev ännu större redan då.

Nu har visserligen Högye uteslutits efter att, bland väldigt mycket annat, ha sagt att det pågår ett krig, att svenska ungdomar borde beväpna sig och pratat om att människan kan delas in i raser. 

Han är borta – men flera av Anneli Jakobssons uttalanden har också varit kontroversiella. Vi vet dock att sverigedemokratiska väljare inte tycks bry sig om sådant. SD går framåt, om än ganska lite, och får inget reellt inflytande nästa mandatperiod heller.

 

Fjärde största parti: Moderaterna

Procent: 9,3

Förra valet: 19,32

Analys: Här har vi ett närmast historiskt ras – om jag siar rätt. Moderaterna var ett marginellt parti innan succémoderaten Micael Glennfalk. Moderaterna blir ett marginellt parti efter honom. 

Entreprenören hade ett oerhört stort förtroende hos kommuninvånarna när han fick alla dessa personkryss. Det har förstås varken Marie Nicholson eller Tomas Peterson. Det inser de själva också. 

Det är den största anledningen till Moderaternas tapp.

Förslaget att lägga ned skolor spelar förstås in här också. Jag tror att Moderaterna kommer straffas hårdare av väljarna än Socialdemokraterna i det här valet.

Även om – utan att lägga någon som helst politisk värdering i det – ni i mitt tycke är väl hårda mot partiet. Marie Nicholson har gjort en stark valrörelse tillsammans med sitt gäng. 

 

Femte största parti: Vänsterpartiet

Procent: 8,6

Förra valet: 4,92

Analys: Vänsterpartiet går som en raket nationellt. Det kommer spilla över även här. Lokalt har partiet varit framträdande i opposition, man har flerdubblat antalet kandidater, man har varit aktiva, lagt egna budgetar och gett ett trovärdigt intryck. Att Lars Johansson kanske är den skickligaste debattören hjälper förstås till.

Vänsterpartiet dubblar, åtminstone nästan, sitt valresultat i det här valet. 

 

Sjätte största parti: Kristdemokraterna

Procent: 5,7

Förra valet: 4,29

Analys: Kristdemokraterna går framåt – om än ganska lite. Gudrun Brunegård har synts väldigt mycket under mandatperioden och partiet har i tidigare val haft ett klart större stöd. Jag tror inte att KD ökar mer än så här, men att man tar en del röster från Moderaterna. 

 

Ramlar ur fullmäktige: Miljöpartiet och Liberalerna

Procent: 1,4 respektive 0,6

Förra valet: 2,91 respektive 1,64

Analys: Här sticker jag ändå ut hakan. Att Liberalerna ska tappa sitt mandat, det tror nog de flesta. Även om jag uppskattar Johan Roséns uppfriskande ärlighet, totala nonchalans av folkomröstningen och nitiska bild över att kommunen måste, måste, måste ha ett tvåprocentigt överskott, tror jag inte det räcker långt. Liberalerna, som helt imploderade under den här perioden, vaknade för sent och det är för få som går igång på att lägga ned skolor och nästan helt uteblivna satsningar.

Miljöpartiet har å sin sida hållit en ganska låg profil under mandatperioden. Man har synts ganska lite i valrörelsen, man har skickat fram det oprövade och okända kortet Peder Legell i många debatter, och inte fått upp klimatfrågan alls på kommunal nivå. Miljöpartiet hade behövt göra mer – nu åker de ur fullmäktige. 

 

Övriga partier: Landsbygdspartiet oberoende/Andra

Procent: 2,38 respektive 0,2

Förra valet: 0,0 respektive 0,15

Analys: Här har jag funderat. Tar sig Landsbygdspartiet in eller inte? Ena stunden tror jag att de gör det, nästa inte. Men när jag måste ta ett beslut så tror jag att de fångar ett mandat. Hade det inte varit en folkomröstning om skolor under perioden – nej, då hade det aldrig skett. 

Men nu finns det nog två procent av kommuninvånarna, uteslutande på landsbygden, som vill rösta på ett radikalare alternativ till Centerpartiet. 

 

Analys av majoritet efter valet: 

Alliansen får nästan 50 procent, men inte riktigt. Landsbygdspartiet oberoende kan säkert tänka sig att stödja en alliansmajoritet, som styrs av Centerpartiet, och då är majoritetsförhållandena avgjorda. Annars kan Centerpartiet och Socialdemokraterna bilda en enormt robust majoritet. Men det här får vi återkomma till efter valresultatet. 

 

Nu är det bara timmar tills vi vet svaret – hur ni väljare vill att Vimmerby kommun ska styras. Och hur rätt, eller fel, vår reporter har. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt