Annons:

Galans självklara val kunde inte blivit självklarare

Valet av Nathea Anemyr som Årets Vimmerbybo var helt korrekt, enligt krönikören Simon Henriksson.

Galans självklara val kunde inte blivit självklarare

Hon har bara levt sedan 2005, men redan utsetts till något som Vimmerbybor säkerligen kämpar sig blåa i ansiktet för. Grattis, Nathea. Det här var du verkligen värd.

Annons:

Stefan Bragsjö var ett självklart val för 2014, men ett val kunde faktiskt bli självklarare. 

Det visades med all tydlighet på Astrid Lindgrens Värld under Vimmerbygalan i fredags kväll. Nathea Anemyr, elva år gammal, klev upp på scenen med ett enda stort leende och fortsatte att rocka Vimmerby totalt. 

"Jag hörde fula ord och då ville jag göra något åt det", sade hon om varför hon startade ett initiativ för att hylla sin storasyster Noelle Anemyr med Downs syndrom. 

Så enkelt kan det vara. Framför allt när en är ung och fortfarande tror att världen där ute innerst inne är vänlig eller åtminstone föränderlig. 

Vem skulle ha hotat?

På måndag går Nathea Anemyr till skolan och har lektioner med klasskamraterna i femman. För dem, och för läraren, blir det att umgås med årets Vimmerbybo. Säkerligen en aning surrealistiskt, men hyllningskören är välförtjänt. 

Att välja Nathea Anemyr till Årets Vimmerbybo 2015 var naturligtvis så självklart som en utnämning kan bli. Vem kunde hotat tjejen som fick över 300 000 människor att bära udda strumpor? Som fick inrikesminstern Anders Ygeman (S) att rocka sockorna? Som visade Sverige och Vimmerby och Storebro att alla är lika mycket värda även om vi är olika och vissa har en kromosom extra? 

Juryn, bestående av Mikael Sandström, Leif Larsson och Alf Wesik, gjorde vad de skulle och valde henne. 

Själv strålade den yngsta pristagaren någonsin framme hos konferenciern Fredrik Thalin. 

Drömmer om

Kanske överdriver jag storheten i att bli vald till Årets Vimmerbybo en smula, men samtidigt tror jag att det är något en stor del av kommunens 15 419 invånare någonstans djupt inom sig drömmer om. 

För elvaåriga Nathea blev det verklighet utan att hon ens hade funderat kring vad det över huvud taget är eller innebär. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt