Annons:

Försökte hjälpa flykting – blev utsatt för flera brott

En kvinna i Vimmerby försökte hjälpa en flykting, men blev med tiden utsatt för flera brott. Nu döms mannen till böter. Foto: Kalmar tingsrätt

Försökte hjälpa flykting – blev utsatt för flera brott

Kvinnan försökte hjälpa den nyanlända Vimmerbybon in i det svenska samhället. Nu döms mannen för att ha utsatt kvinnan för ofredande, olaga hot och överträdelse av kontaktförbud. Straffet blir böter på 5 000 kronor. Han ska dessutom betala ett skadestånd till kvinnan på 19 700 kronor.

Annons:

Kvinnan var volontär på ett asylboende i Vimmerby och kom i kontakt med den nyanlände mannen under hösten 2015. Med tiden stärktes deras relation, men under hösten 2016 försämrades mannens humör. Han blev aggressiv och kvinnan försökte hjälpa honom innan hon tvingades ge upp.

När kvinnan brutit kontakten började mannen bombadera henne med SMS, telefonsamtal och meddelanden via sociala medier. Meddelanden hade ett "stötande, förolämpande och kränkande" innehåll, enligt stämningsansökan.

Mannen tog också kontakt med henne på hennes jobb och hotade att skada henne hennes barn i december 2016.

Mått mycket dåligt

Polisen utfärdade då ett kontaktförbud, men det bröt mannen och sökte upp henne på hennes arbetsplats. Mannen flyttade även till en adress i närheten av kvinnan, vilket ledde till att kvinnan inte vågade befinna sig i sitt hem. Kvinnan har mått mycket dåligt av händelserna.

Mannen har erkänt att han skickat samtliga meddelanden som tagits upp i rättegången, men menar att han blivit provocerad till det och att det inte fanns någon ”godtagbar anledning till att hon inte ville träffa honom mer”.

Tingsrätten går på kvinnans linje och dömer mannen för ofredande, olaga hot och överträdelse av kontaktförbud. Straffet blir böter på 5 000 kronor och ett kraftigt skadestånd. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt