Annons:

Räddningstjänsten hittade ingen brand – många ungdomar på platsen

Räddningschefen i Vimmerby, Stefan Larsson, är kritisk till Polisens agerande. Foto: Jakob Karlsson

Räddningstjänsten hittade ingen brand – många ungdomar på platsen

Runt 23.30 fick Räddningstjänsten ett samtal från Polisen om en mindre brand vid Granngården. Någon eld att släcka hittade inte brandkåren – och räddningschefen Stefan Larsson var först mycket kritisk mot Polisens agerande. Sedan visade det sig att Polisen skickat en patrull till platsen – men inte heller de hittade något som pekade på att de brunnit.

Annons:

Varken Räddningstjänsten eller Dagens Vimmerbys utsände reporter såg några tecken på brand vid Granngården. Brandkåren larmades runt 23.30. 

– Det kom in till oss via Polisen, det är någon medborgare som sett något och Polisen ringer till oss och tycker att vi ska åka dit. Primärt är det här en polisiär uppgift. Om någon eldar är det ett brott som begåtts och att Polisen inte skickar någon patrull är nästintill katastrof. Vi vill gärna ha bistånd av polis i sådana här uppdrag när det är stora grupperingar, säger räddningschefen Stefan Larsson.

Så sa Stefan Larsson till DV strax före midnatt. Strax efter midnatt visade det sig att Polisen skickat en patrull till platsen – men inte heller de hittade något som pekade på någon brand. 

– Polisen kom till platsen och rätt ska vara rätt. När man kritiserar Polisen ska det vara befogat och det var bra att de kom dit, säger Stefan Larsson. 

På platsen hittade Räddningstjänsten ett gäng ungdomar. 

– Två av dem sa att några hade grillat mashmallows, men vi såg ingen grill. Antingen är det en saga eller så har de släckt branden. Jag vet inte hur många ungdomar som var där, men det är ett känt tillhåll. Man bränner däck och det är ett jäkla hallå där nere ibland. 

"Finns solskenshistorier också"

Stefan Larsson menar att det är vanligt att Polisen lägger över polisarbete på Räddningstjänsten. 

– Det går i vågor, men många gånger kommer man inte. Många gånger när de ringer har de inte för avsikt att skicka någon patrill och det kan dra ut på tiden för att man har skiftbyte eller liknande. Det är många grejer som gör att det blir problem. Sedan finns det solskenshistorier också. I går skulle de skicka en bil från Västervik, men då kom en lokal patrull som egentligen hade gått av sitt pass. De gick tillbaka in i polishuset och tog på sig poliskläderna igen och gjorde en insats.  

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt