Annons:

VIMMERBYBO DÖMS TILL FÄNGELSE – FRIAS FRÅN BROTT HOS MORMOR

Kalmar tingsrätt dömer två Vimmerbybor för en rad olika brott. Foto: Kalmar tingsrätt

VIMMERBYBO DÖMS TILL FÄNGELSE – FRIAS FRÅN BROTT HOS MORMOR

En man från Vimmerby kommun döms till fängelse i två år och fyra månader. Mannen har gjort sig skyldig till 13 olika brott – bland annat döms han för att ha utdelat flera knivhugg i en annan mans ben i samband med en fest i Södra Vi.

Annons:

Brotten det handlar om är grov misshandel, misshandel, olaga hot, olaga intrång, stöld, olovligt brukande (av en lastbil), övergrepp i rättssak, våldsamt motstånd, ringa narkotikabrott, rattfylleri, grovt rattfylleri, olovlig körning och grov olovlig körning.

Mannen frikänns även för åtal om olaga hot, olaga frihetsberövande, misshandel och övergrepp i rättssak. Straffet blir fängelse i två år och fyra månader. Han ska även betala 70 000 kronor i skadestånd till de två offer som han utsatt för misshandel.

Mannen är i 40-årsåldern.

Utförde brott tillsammans

I samma dom döms en annan Vimmerbybo som är cirka tio år yngre. Mannen döms för misshandel, olaga intrång, olovlig brukande (av en lastbil) och ringa narkotikabrott. Han frias från åtal om olaga hot, olaga frihetsberövande och stöld. Straffet blir skyddstillsyn och samhällstjänst i 100 timmar, vilket bedöms motsvara fyra månader i fängelse.

Männen har utfört en del gärningar gemensamt och ska betala cirka 50 000 kronor i skadestånd till de målsägande.

Gick till attack med kniv

40-åringen knivhögg en man fem gånger i samband med en fest i Södra Vi. Händelsen inträffade utanför en fastighet. Gärningsmannen har hävdat att han agerade i nödvärn och att hans bekant kände sig förföljd av offret.

Den förklaringen köper inte tingsrätten som dömer mannen för grov misshandel. Offret förde med ambulans till sjukhus och har fortfarande men efter händelsen. Han får ett skadestånd på 40 000 kronor.

Händelsen inträffade den 3 december ifjol. 

Misshandlade man i 30-årsåldern

Tillsammans ska de två männen ha misshandlat en man i 30-årsåldern som låg och sov. Händelsen inträffade den 20 december förra året. Offret har menat att han fått tillåtelse att sova i den yngre gärningsmannens lägenhet och att han vaknade av att han sparkades i huvudet.

De två männen krävde sedan att få träffa offrets mamma i Södra Vi. Offret ringde till mamman, men i stället var det mormodern som svarade och meddelade att offrets mamma inte skulle komma till Södra Vi. Offret ska då ha blivit hotad med kniv och fått motta verbala dödshot.

Männen fick ut offret i en bil och de åkte ut mot mormodern. I bilen sa den äldre gärningsmannen att de skulle skenavrätta både offret och mormodern. 

När gärningsmännen och offret kom fram till mormodern ringde hon Polisen – men fick besked om att det inte fanns några polispatruller att skicka.

 Rätt till skadestånd

Enligt den äldre mannen hade de fyra personerna umgåtts under en tid. Under dagen uppstod en konflikt om tabletter som försvunnit. Mannen ville då slänga ut sonen och modern ur sin lägenhet och har gjort vissa medgivanden. Den yngre mannen har helt förnekat anklagelserna.

Kalmar tingsrätt uppfattar offret som trovärdigt och lägger hans version av händelsen till grund för bedömningen. Båda männen döms för misshandel och olaga hot av offret i 30-årsåldern. Däremot anser man inte att gärningsmännens agerande handlar om olaga frihetsberövande och man tycker inte heller att det är bevisat att modern eller mormodern utsatts för brott.

De frias därför från åtalen om olaga frihetsberövande och de påstådda brotten mot modern och mormodern (misshandel, olaga hot, övergrepp i rättssak). 

Offret, en man i 30-årsåldern, har rätt till skadestånd på 25 000 kronor.

Stal en tv

Båda männen döms även för olaga intrång på ett behandlingshem i Vimmerby den 1 december ifjol. Männen ska ha försökt söka upp en man på hemmet som höll på med en del affärer som männen "inte gillade". Den äldre mannen döms även för stöld av en tv på behandlingshemmet. 

Den äldre mannen har också gjort sig skyldig till flera trafikbrott såsom olovlig körning och rattfylleri. 

Den äldre mannen har ett långt kriminellt förflutet och finns under 15 avsnitt i belastningsregistret. I oktober 2014 dömdes han för rån. Totalt bedöms de gärningar han nu döms för ha ett straffvärde om två år och fyra månader. 

Den yngre mannen är dömd vid två tidigare tillfällen – men de brotten har ingen betydelse för den här straffmätningen. Straffvärdet bedöms ligga på fyra månader, men istället döms han till skyddstillsyn och samhällstjänst. 

Den äldre mannen ska sitta kvar i häkte tills domen vinnar laga kraft. Den yngre mannen har suttit häktad i två omgångar, först mellan den 1-18 december och mellan 21 december-17 januari. 

Domen kan överklagas. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt