Annons:

Vimmerbybor i otäck olycka 2015 – föraren i andra bilen får fängelsestraff

Nu har domen kommit i fallet där fyra personer från Vimmerby kommun krockade med en rattfull och körkortslös man på riksväg 40. Mannen döms till fängelse i ett och ett halvt år. Foto: Ossian Mathiasson

Vimmerbybor i otäck olycka 2015 – föraren i andra bilen får fängelsestraff

Vintern 2015 var fyra personer från Vimmerby kommun med om en allvarlig olycka på riksväg 40 mellan Nässjö och Eksjö.
De frontalkrockade med ett fordon som kom över på fel sida och föraren i det fordonet var påverkad av alkohol och orsakade olyckan. Nu har han dömts till fängelse i ett och ett halvt år för flera olika brott.

Annons:

På natten den 20 december 2015 inträffade den otäcka olyckan på riksväg 40 utanför Eksjö där en bil med fyra personer från Vimmerby kommun blev allvarligt skadade. 

De var på väg hem till Vimmerby och helt plötsligt kom en mötande bil över på deras sida av vägen och krocken var ett faktum.

Döms till fängelse i 1,5 år

Nu, två och ett halvt år efter olyckan, har Eksjö tingsrätt lämnat sin dom i fallet och föraren i fordonet som kom över på fel sida är skyldig till olyckan. Han döms till fängelse i ett och sex månader för två fall av grovt rattfylleri, vållande till kroppsskada, grov olovlig körning och två fall av olovlig körning. Mannen är bulgarisk medborgare och är bosatt i Valskog. 

När det gäller denna incident har mannen erkänt grovt rattfylleri och olovlig körning men förnekat vållande till kroppskada, grovt brott. Han har dessutom motsatt sig att betala skadestånd och har under alla förhållandena hävdat att eventuell skadeståndsskyldighet ska jämkas då han försörjer sig som tiggare. 

Kört utan körkort sedan 1992

I förhör med polisen har mannen sagt att han inte krockat med någon bil. Han menar att han kolliderade med ett hus eller en lampa till ett hud och att han blev medvetslös efter att ha krockat. 

Han hade inte druckit den öl som fanns i bilen och men han hade druckit i Bruzaholm innan han åkte därifrån. Han har också sagt att han inte hade något körkort och aldrig haft det trots att han kört bil sedan 1992. 

Blodprov togs på mannen efter olyckan, det vill säga en och en halv timme efter kollisionen, och han hade då en alkoholkoncentration i blodet som uppgick till 1,69 promille. Det visade sig även att mannen saknade körkort och det har även funnits en film som åklagaren spelat upp där det syns hur han kör fordonet vingligt och att delat av fordonet befunnit sig över mittlinjen vid flera tillfällen. 

Omfattande skador efter olyckan

I samband med olyckan drabbades personerna från Vimmerby kommun av skador. En av männen fick vadbensfraktur och smärtor i arm, hand och rygg och en annan fick ett flertal slitskador på tarmkäxet, kärlskador med omfattande blödning i buken som resulterade i syrebrist i del av tunntarm som behövde opereras bort. 

Tingsrätten finner att de två männens omständigheter är så försvårande att de är berättigade till skadestånd för kränkning. Vid en sammantagen bedömning anser tingsrätten att de beloppen som männen yrkat, 30 000 kronor respektive 70 000 kronor, är skäliga. Tingsrätten anser också att det inte föreligger skäl att jämka den dömde mannens skadeståndsskyldighet. 

Mannen har av oaktsamhet orsakat målsägandena de kroppskador som åklagaren påstått. 

Den dömde mannen förekommer i polisens belastningsregister under tre avsnitt och det handlar om två fall av olovlig körning och brukande av avställt fordon.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt