Annons:

Två personer döms till fängelse – slipper utvisning

Kalmar tingsrätt anser inte att brottet är tillräckligt för att motivera en utvisning. Foto: Kalmar tingsrätt

Två personer döms till fängelse – slipper utvisning

Två personer döms för stöld på Motorsport i Gamleby. Åklagaren ville utvisa brottslingarna – men tingsrätten anser inte att brottet är tillräckligt allvarligt för den åtgärden.

Annons:

Det var den 1 augusti som de två personerna, en kvinna och hennes svärson, stal två motorsågar till ett värde av 15 000 kronor på Vimmerbyföretaget Motorsports butik i Gamleby. De två dömda personerna ska ha uppehållit kassören och sedan har en tredje, okänd person, tagit de två motorsågarna.

De två tilltalade har hävdat att de var ensamma i butiken – men det motbevisas av flera vittnesuppgifter. Tingsrätten dömer de två personerna för stöld och de ska gemensamt betala ett skadestånd på cirka 12 500 kronor exklusive moms. De ska även sitta i fängelse i två månader.

Får stanna i Sverige

Åklagaren ansåg att de två personerna, den ena cirka 25 och den andra cirka 40 år, skulle utvisas ur landet. Båda är från Rumänien och de ska ha kommit till Sverige tillsammans med flera landsmän. Bilar som tillhörde gruppen har satts i samband med andra brott – men Polisen har inte fått ihop tillräcklig bevisning i de fallen.

Tingsrätten väljer att inte utvisa brottslingarna eftersom Rumänien tillhör EU, vilket medför att utlänningslagen ska tolkas mer restriktivt. Brottsligheten bedöms varken vara tillräckligt allvarlig – och även att det är det första brottet som de döms för spelar in i tingsrättens bedömning att låta de två personerna stanna i Sverige. 

Domen kan överklagas.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt