Annons:

Man åtalades för att ha våldtagit döttrarnas vänner – frias även av hovrätten

Göta hovrätt friar en man från norra Kalmar län för att ha våldtagit en av sina vänners döttrar. Foto: Pressbild

Man åtalades för att ha våldtagit döttrarnas vänner – frias även av hovrätten

En man i 45-årsåldern var misstänkt för att ha våldtagit två av sina döttrars vänner under flera års tid. Tingsrätten friade dock mannen på samtliga åtalspunkter – och nu gör hovrätten samma bedömning.
Enligt hovrätten talar mycket för att brottet har begåtts, men att det saknas tillräcklig bevisning.

Annons:

Mannen, som är hemmahörande i norra Kalmar län, skulle ha förgripit sig på sina döttrars vänner under flera år. En av flickorna ska bara ha varit fem år gammal när det började. Mannen ska ha förgripit sig på flickorna, som båda är minderåriga, upp till 40 gånger och det skulle ha skett när de har sovit över hos mannens döttrar. Syskonen skulle ha legat i olika rum när mannen kommit in till dem. 

Enligt åklagaren bestod de sexuella handlingarna av att mannen dragit ned trosorna på flickorna, berört den äldre flickans bröst, lår och underliv och fört in fingrarna i hennes underliv. Han ska också med sin mun berört hennes underliv och försökt att trycka in sitt könsorgan i flickan med smärta som följd, enligt åtalet. Mannen ska också ha tagit en av flickans händer och fört mot sitt eget könsorgan.

"Besvärande för mannen"

Men tingsrätten gick inte på flickornas berättelse. Tingsrätten ansåg att flickornas berättelser var motsägelsefulla och svävande i vissa avseenden, och att det inte är ställt utom rimligt tvivel att mannen gjort sig skyldig till vad han anklagas för.

"Även om det kan finnas rimliga förklaringar till att målsäganden A har svårt att komma ihåg, kan tingsrätten konstatera att hennes uppgifter om hur många gånger som hon skulle ha utsatts för sådana handlingar som åtalet avser och vid vilken tidpunkt framstår som högst osäkra", skrev tingsrätten i domen.

Att flickorna oberoende av varandra antytt att de skulle ha utsatts för något är besvärande för mannen, men uppgifterna är ändå för svävande och bevisningen inte tillräckligt stark, enligt tingsrättens mening.

Tingsrätten konstaterade dock att det fanns flera omständigheter som talade för att den äldre flickan utsatts för de övergrepp hon berättat om för först vänner, sedan för skolkuratorn och slutligen för polisen.

"Det brev som hittats i hennes rum är en sådan omständighet, liksom uppgifterna om att hon inte vill besöka badhuset eller duscha med andra. Vårdnadshavaren har beskrivit A som en person som inte hittar på saker", skrev tingsrätten. 

Att flickan ska ha problem med kamratkontakter, att relationen med mannens dotter försämrats och att hon känt sig utanför ansåg tingsrätten kunde vara en orsak till att flickan sökt uppmärksamhet. Samtidigt ska flickan ha haft samvetskval och inte velat att det skulle skapa problem, något som ansågs tala för att övergreppen hade skett.

Mannen, som blev häktad i december, friades helt av tingsrätten i mars månad. 

Skiljaktig mening

Men domen blev överklagad till Göta hovrätt. 

Hovrätten gör samma bedömning som tingsrätten, även om två av fem hade en skiljaktig mening. De ansåg att flickan berättat om det på ett tillräckligt detaljerat sätt med anledning av att det kan vara svårt att skilja tillfällen från varandra och att en majoritet av dem skedde långt tillbaka i tiden.

Flickan ska först i årskurs sex ha insett att det hon utsatts för är olagligt. Det är inget konstigt, menar de två.

De menar också att det flickan berättat i barnförhör stämmer med det hon har berättat för kuratorn och att vännernas vittnesmål ger stöd för hennes berättelse.

Hovrätten konstaterar av den samlade bedömningen att det talar för att flickan utsatts för brott, men att bevisningen inte är tillräcklig. Det är inte ställt utom rimligt tvivel och därför ska han frikännas från anklagelserna om grov våldtäkt mot barn och sexuellt ofredande.

Domen kan överklagas till högre instans.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt