Annons:

NMR utanför ICA i Vimmerby – polisen informerad:

NMR:s ledare i den här delen av landet, Magnus Wardmo, är på plats utanför butiken.

NMR utanför ICA i Vimmerby – polisen informerad: "Inte varit där"

Den nazistiska och våldsbejakande organisationen Nordiska Motståndsrörelsen är på plats utanför ICA Kvantum i Vimmerby på lördagen. Polisen är informerad – men har inte haft någon patrull på plats.
– Klart att det känns obehagligt, säger ägaren Per Lindqvist.

Annons:

Nordiska Motståndsrörelsen, nordens största enhetliga nazistiska organisation som förespråkar revolution och våld mot oliktänkande, har ökat sin aktivitet i Kalmar län i allmänhet och Vimmerby i synnerhet. 

I höstad stod organisationen utanför Astrid Lindgrens skola och på lördagen står de utanför ICA Kvantum i Vimmerby. ICA:s personal har bett dem att lämna platsen, vilket de inte har gjort.

– Jag är inte själv på plats, men har haft kontakt med andra kollegor i branschen som varit utsatta för samma sak. De är väldigt pålästa och vet precis hur många de får vara och vad de får göra för att ingen ska ingripa. Utifrån det perspektivet har vi inte mycket att sätta emot, men vår personal har bett dem att flytta på sig. Det hjälper inte, säger Per Lindqvist, ägare till ICA-butiken.

"Känns obehagligt"

Enligt uppgifter står NMR och sprider flygblad för att på så sätt sprida sin propaganda.

– Man känner ju att desto mindre uppmärksamhet de får, desto bättre är det. Självklart måste vi agera för att medarbetarna och kunderna ska känna sig trygga, men det bästa är att nonchalera dem, säger han och fortsätter:

– Vi tar självklart avstånd från dem och deras filosofi utifrån alla människors lika värde. Där är det ingen tvekan om vilken hållning vi har, och det är klart att det känns obehagligt. 

Det är första gången den våldsbejakande organisationen står utanför ICA i Vimmerby.

– Man har varit förberedd på att det kan komma, men hoppas naturligtvis att det inte ska bli så. De säger bara att de har rätt att stå där när personalen bett dem flytta på sig.

"Beror på hur de beter sig"

Polisen har informerats om att Nordiska Motståndsrörelsen är på plats i Vimmerby och det ska vara cirka fem personer som står där med banderoller och flygblad. 

– Vid 13.10-tiden får vi samtal och informeras om det. Än så länge har vi inte skickat någon patrull. Enligt uppringaren uppfattas de som påträngande eftersom de står och delar ut blad. Bedömningen av polis har gjorts av patrullen och troligen har vi haft ärenden som är mer högprioriterade, säger Kim Hild, vid polisens ledningscentral.

Om Polisen kommer att åka till platsen är oklart.

– Ingen har beordrats dit, men har vi möjlighet kommer vi åka dit. Det beror också på hur de beter sig förstås.

Här nedan kan ni se en film på NMR:s närvaro. En av personerna på filmen är Magnus Wardmo, nazistorganisationens ledare i Småland, som är dömd för en mängd brott.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt