Annons:

Chefsrådmannen:

Foto: Kalmar tingsrätt

Chefsrådmannen: "Såvitt jag förstår kommer han att avvisas efter avtjänat straff"

På tisdagen dömdes en man i 30-årsåldern, som saknar rätt att uppehålla sig i Sverige, till sex månaders fängelse för en rad brott mot en ung kvinna han haft en relation med. Men rätten avslog yrkandet om utvisning.
– Vi tar bara ställning till om han ska utvisas på grund av brottet, säger chefsrådmannen Henrik Elfving.

Annons:

Mannen fick ett utvisningsbeslut första gången 2014. Han fortsatte dock att vistas i Sverige och fick ett andra utvisningsbeslut 2016. Inte heller den gången verkställdes utvisningen.

Mannen, som är i 30-årsåldern och har bott i Vimmerby, döms nu till sex månaders fängelse för flera fall av misshandel mot en ung kvinna han haft en relation med. Han döms också för hemfridsbrott, skadegörelse, olovlig körning samt brott mot just utlänningslagen. 

Däremot friades han från flera fall av misshandel, olaga tvång, sexuellt ofredande samt våldtäkt.

– Det handlar om hur man värderar bevisningen. Åklagaren har en annan uppfattning om vad bevisningen räcker till. Vi konstaterar att det krävs rejält med bevis för att kunna döma någon och så långt räcker inte bevisningen i det här fallet, säger Henrik Elfving, chefsrådman vid Kalmar tingsrätt.

"Kommer avvisas"

Åklagaren hade även yrkat på utvisning för mannen och ett betydligt längre fängelsestraff. 

– Det är lite olika skäl till utvisning. Tingsrätten tar ställning till om han ska utvisas på grund av brottet. Det ska han inte. Hade det varit allvarligare brottslighet eller mer brottslighet kunde han utvisas också av det skälet, men nu har han tidigare utvisats för att han saknar rätt att vara här. Vi dömer honom också för att han vistats här utan att ha rätt till det, säger Henrik Elfving och fortsätter:

– Men det betyder inte att han har uppehållsrätt i Sverige. Såvitt jag förstår kommer han att avvsas av det skälet när han släpps. 

Tingsrätten var enig i sitt domslut.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt