Annons:

Stoppades med stöldgods vid Öresundsbron – frias från stölderna

Kalmar tingsrätt dömer en man i 35-årsåldern till ett års fängelse för grovt häleri. Foto: Kalmar tingsrätt

Stoppades med stöldgods vid Öresundsbron – frias från stölderna

En man i 35-årsåldern döms till ett års fängelse för tre fall av grovt häleri. Däremot frias mannen från anklagelserna om grov stöld – vilket innebär att de drabbade inte får något skadestånd.

Annons:

Mannen stoppades i en betalstation vid Öresundsbron dagen efter stölderna. Mannen ska, i samråd med två-tre personer, ha stulit en husvagn som var värd 800 000 kronor samt verktyg till ett värde av 250 000 kronor.

Händelsen inträffade i Hultsfred. 

Mannen har medgett att han körde husbilen, men förnekat stölderna och hävdat att han saknat kännedom om att godset var stulet. En stor del av godset återfanns i husbilen, men inte allt.

Åklagaren har menat att händelsen var del av en organiserad brottslighet, där en grupp från Polen satt i system att stjäla motorfordon i Sverige.

 Bevisen räcker inte

Mannen har hävdat att han utfört flera byggjobb i Sverige under den senaste tiden och att han blev beordrad till Berlin samma dag som han greps.

Tingsrätten anser att en del saker ”mycket starkt” talar för att mannen utfört stölden – men anser inte att bevisen håller för en fällande dom. Det innebär att företagets, Allbygg i Hultsfred AB, går miste om sitt skadeståndskrav på drygt 70 000 kronor. Även Länsförsäkringar hade begärt ett skadestånd på drygt 10 000 kronor som man nu blir utan.

Däremot anser tingsrätten att mannen borde ha förstått att det husbilen var stöldgods och han döms därför för tre fall av grovt häleri. Straffet blir fängelse i ett år. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt