Annons:

Laddad trio inför inspirationskväll på Mässhallarna

Thomas Borg, Amanda Karlsson och Cecilia Stålhandske arrangerar en helkväll om mental ohälsa. Foto: Daniel Nestor

Laddad trio inför inspirationskväll på Mässhallarna

Människan är dålig på många saker – men kanske allra sämst på att berätta att den mår dåligt. Amanda Karlsson, Cecilia Stålhandske och Thomas Borg vill ändra på det – och bjuder in till en helkväll om mental hälsa.
– Vi är mycket förväntansfulla och det känns väldigt spännande, säger Cecilia Stålhandske.

Annons:

Vi är ganska många som säger att allting är bra fast känslan är det omvända, som vet väldigt lite om psykiska sjukdomstillstånd att vi kanske inte ens uppfattar dem och trycker oss in i väggen trots mängder med varningssignaler längs plikternas ändlösa allé.

Skulden och skammen i att må dåligt är en sak som kommer att tas upp under inspirationskvällen på Mässhallarna på torsdag.

–  Psykisk ohälsa är vi inte så öppna med. Jag tror att många har svårt att prata med både vänner eller att gå till psykolog. Att inte kunna ta hand om sig själv är fortfarande tabubelagt och något som man skäms över. Jag tycker att alla människor borde gå till en psykolog, det är jätteutvecklande, säger Cecilia Ståhlhandske.

Planerna på den här dagen har funnits under en tid och det är första gången som den här typen av satsning görs.

– Det känns väldigt bra. Syftet när vi satte oss ned var att vi skulle göra något som handlar om den inre konditionen och hälsan på insidan. Vi vill skapa en kväll som får människor att må bättre i sig själva.

 "Varit väldigt osäker"

Amanda Karlsson, mest känd för Mordpodden, kommer att agera konferencier och tidigare VIF-spelaren Thomas Borg och Cecilia Stålhandske, som är verksam som personlig coach, står för varsin föreläsning.

– Det blir en personlig kväll för mig, Thomas och Amanda. Vi har vår egen bakgrund när det gäller mental ohälsa och vill försöka inspirera andra att prata mer och vara mer öppna.

Vad har du själv haft för erfarenhet av mental ohälsa?

– Jag har varit väldigt osäker på mig själv, haft en negativ kroppsuppfattning och låg självkänsla. Det började i tonåren och jag har kämpat jättemycket med det och försökt dölja det för andra. Jag har haft mycket ångest och stressrelaterade symtom.

"Nya perspektiv"

Att få en människa lycklig på en kväll är förstås mycket begärt, men kanske att några i publiken kan få nya verktyg att arbeta vidare med.

– Vår förhoppnings är att man lämnar den här kvällen med att man inte är ensam om att ha besvär, men också att man har fått ny energi och nya perspektiv. Det kan handla om att våga gå till en psykolog eller prata med sin partner. Vi kan leverera verktyg som man kan jobba med själv.

"Kan vara svårare"

Stålhandske tror att det är ännu svårare att vara öppen med mental ohälsa i mindre städer.

– Statistiken visar att människor i Vimmerby inte mår så bra och våra sociala enheter har väldigt mycket att göra. Vi vill motverka det och det kan handla om att det finns ett småstadssyndrom. Känner alla alla kan det vara svårare att vara sig själv.

Intresset för kvällen har varit stort.

– Vi har cirka 120 personer anmälda och det är vi jättenöjda med. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt