Annons:

Hovrätten sänker straffet för mördaren i Mariannelund

Göta hovrätt mildrar tingsrättens dom mot den man som i somras mördade sin hustru i Mariannelund. Mannen får 17 år i fängelse i stället för livstids fängelse. Foto: Jakob Karlsson

Hovrätten sänker straffet för mördaren i Mariannelund

Den 26 juni 2016 mördade en man sin hustru genom att strypa henne inför parets gemensamma dotter. På fredagen kom beskedet från Göta hovrätt att mannens straff sänks. Mannen fälldes i tingsrätten för mord till livstids fängelse. Nu blir i stället hans straff tidsbestämt och 17 år väntar i fängelse.

Annons:

I somras skakades det lilla samhället Mariannelund, bara ett par mil från Vimmerby, av ett mord. En kvinna i 20-årsåldern ströps till döds av sin egen man på ett asylboende på orten. Mordet skedde inför ögonen på parets gemensamma dotter. 

I slutet av förra året erkände mannen dråp under tingsrättsförhandlingen, men menade att han var oskyldig till mord eftersom att det hela var oplanerat. Mannen hade fått ett infall eftersom hustrun meddelat honom att hon ville lämna honom. Under förhör har mannen sagt att kvinnan hade träffat en annan man och att det var därför hon skulle lämna honom. I sin dom skrev tingsrätten att det var oklart om kvinnan hade en relation till en annan man.

I tingsrätten dömdes mannen till livstids fängelse och därefter utvisning till Afghanistan. Mannen menar att dottern inte alls såg vad som hände och att handlingen var kortvarig, och därför ville han ha ett mildare straff. 

Ändrar straffet

Hovrätten väljer också att ändra mannens straff. Anledningen är att hovrätten konstaterar att förloppet varit kortvarigt och man har också tagit hänsyn till att mannen efter gärningen frivilligt angett sig hos polisen. Därför anser hovrätten att fängelsestraffet ska vara tidsbestämt.

– Eftersom mordet skett genom kraftigt strypvåld inför ögonen på parets gemensamma barn anser hovrätten att omständigheterna är så försvårande att straffet ska bestämmas till 17 år, säger hovrättslagmannen Charlotta Riberdahl, enligt SVT Nyheter.

Mannens advokat, Mikael Svegfors, sa i samband med tingsrättsdomen att han och hans klient motsatte sig domens krav på utvisning.

– Min klient har en dotter i Sverige som han måste kunna hålla kontakt med och han riskerar också att bli dödad i sitt hemland Afghanistan.

Hovrätten gör dock samma bedömning som tingsrätten och anser att mannen ska utvisas ur landet och förbjudas att återvända hit efter att ha avtjänat 17 år i fängelse. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt