Annons:

  • Gripande föreläsningar gav publiken en tankeställare

    Cecilia Stålhandske och Thomas Borg föreläste under inspirationskvällen. Foton: Linus Johansson

  • Gripande föreläsningar gav publiken en tankeställare

    Närmare 150 personer hade kommit för att lyssna till Cecilia Stålhandske och Thomas Borg.

  • Gripande föreläsningar gav publiken en tankeställare
  • Gripande föreläsningar gav publiken en tankeställare

    Amanda Karlsson gjorde ett bra jobb som konferencier.

  • Gripande föreläsningar gav publiken en tankeställare

    Thomas Borg.

  • Gripande föreläsningar gav publiken en tankeställare

    Cecilia Stålhandske.

Gripande föreläsningar gav publiken en tankeställare

Många människor har, av olika anledningar, mått dåligt i perioder av sitt liv. Cecilia Stålhandske och Thomas Borg är inga undantag. Därför blev det också extra gripande när de båda föreläste under inspirationsaftonen på Mässhallarna i Vimmerby.

Annons:

Runt 150 personer hade sökt sig till Mässhallarna i torsdags kväll. På schemat stod ett hälsoevent och en inspirationskväll med Cecilia Stålhandske och Thomas Borg som föreläsare. Publiken fick säkerligen många tankeställare under kvällen samt också kanske inspiration och motivation till att förändra sitt liv. Kvällen hade stort fokus på hur vi ska sudda ut våra känslor kring psykisk ohälsa och vad man kan göra för att må bättre.

”Alltid sett mig som tjock”

Cecilia Stålhandske, som numera jobbar som kostrådgivare, hälsocoach och personlig tränare, var först ut av föreläsarna.

– Så länge jag kan minnas har jag sett mig själv som tjock. Till för bara några år sedan var det definitionen av vem jag är. Jag har alltid tyckt att det varit obekvämt och svårt att klä av mig inför andra människor. Därför är det viktigt för mig att vara naken här i kväll och då menar jag inte att jag ska klä av mig utan att jag ska vara öppen och ärlig, inledde Cecilia Stålhandske sitt framträdande.

Låg självkänsla

Under föreläsningen blev det verkligen tydligt hur dåligt Cecilia har mått, men också hur hårt hon har jobbat för att komma till en annan insikt.

– Länge levde jag efter devisen att utsidan gav insidan en chans. Då kunde jag ses som ett hopplöst fall.

Många som har träffat Cecilia Stålhandske känner nog inte alls igen sig i särskilt mycket av det som hon berättade om sig själv.

– Till för bara några år sedan led jag av extremt låg självkänsla, det är så det är. När jag säger det till folk så tror de mig inte. Men de blandar ihop mitt självförtroende och min självkänsla. Psykisk ohälsa syns inte på utsidan. Men på insidan av mig pågick det ett krig. Det var ett krig som jag till slut bestämde mig för att vinna.

Jämför dig inte med andra

Helt plötsligt förändrades Cecilias liv på ett positivt sätt. Hon tröttnade på att inte tycka om sig själv och på att må dåligt.

– Jag tog steget till förändring. Gör man ingenting åt situationen så kommer inte heller något att hända. Men det har inte varit lätt att byta riktning i livet.

Cecilia Stålhandske berättar att det fanns såväl oro, rädsla som ångest.

– Jag hade extremt höga krav på mig själv, krav som egentligen var omöjliga att uppnå.

Ett viktigt budskap var också att inte jämföra sig med andra.

– När vi jämför oss med andra vill vi byta ut allt möjligt. Livet blir rikare om vi inte bryr oss om vad andra gör och vad andra har. Se istället till att se ditt eget värde och det som är viktigt i ditt liv. Och våga sänka kraven på dig själv.

– Jag är värd att vara lycklig och värd att tycka om mig själv. Det är en väldigt mäktig känsla. Du kan göra precis allt du drömmer om. Ingen annan människa kan avgöra hur din match ska spelas, avslutade Cecilia Stålhandske.

Rörande berättelse

Thomas Borg tog sedan över och ett genomgående tema i hans föreläsning var: ”Varför mår vi som vi mår, när vi mår som vi mår”.

Borg inledde med att berätta om en kille i 13-14 årsåldern som låg hemma på sängen och inte kunde sluta gråta. En kille som mådde mycket dåligt och hade väldigt mörka tankar, som hade tankar på att avsluta livet. En rörande berättelse som blev än mer känslig när Thomas i slutet av föreläsningen avslöjade att pojken var han själv.

– Det var en period i mitt liv då jag hade för mycket tankar, säger Thomas Borg.

– Avgörande för hur vi mår är att vi tänker, det är inte vad vi tänker som är avgörande. Vi måste vara fokuserade på att vara här och nu och vara fullständigt närvarande.

Spel på två planhalvor

Borg, som tidigare var en duktig fotbollsspelare i bland annat Vimmerby IF, använde också en del fotbollsreferenser i sin föreläsning.

– En match spelas på två planhalvor, en offensiv och en defensiv, och det gör vårt liv också. Vi måste inte alltid vara på offensiv planhalva, vi måste inte alltid må bra. Som fotbollsspelare hade jag många av mina bästa stunder på defensiv planhalva, men också många av mina värsta stunder.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt