Anette Nilsson är socialchef i Vimmerby kommun.
Foto: Simon Henriksson
Efter 568 dagar med olika restriktioner försvann lejonparten av dem från och med i onsdags. Åtminstone för personer som är vaccinerade.
Hur kommer det påverka vård- och omsorgspersonalen? Socialchefen Anette Nilsson menar att det inte kommer få några särskilda konsekvenser inledningsvis.
– När det gäller vård och omsorg där vi har verksamhet, exempelvis direkt hos brukare, upphör inte de riktlinjerna utan de ligger kvar. Vi utgår från de riktlinjer som regionens smittskydd sätter. Vi kommer följa den tankten och om det trappas ned, så följer vi med men det görs i den takten, säger Anette Nilsson och fortsätter:
– Det som blir den stora skillnaden för oss är som för all annan kommunal omsorg. Hemarbete och digitala möten blir en allt mindre del av vår verksamhet igen.
Kommer ert arbetssätt förändras på något vis?
– De riktlinjer som ligger nu kommer vi arbeta efter och luta oss mot. Vi tar inte bort nivån på skyddsutrustning, utan den ligger kvar. Som arbetsgivare har vi ett ansvar inför patienter och brukare för att inte smitta sprids. Ändringen för oss är som för övrig kommunal verksamhet.
Ser du en risk för ökad smittspridning inom hemtjänst och på särskilt boende igen?
– Vi ligger kvar med våra riktlinjer och därför ser jag inte någon risk för att den ökar. Det handlar snarare mer om samhället i stort, hur människor rör sig i övrigt och vilka andra samhällskontakter de har. Vi håller kvar vid vår nivå och ser det inte annrolunda. Oron för en ökad smittspridning har vi väl alla och ingen vet hur det blir.
"Lång och tuff tid"
Trots öppnandet av Sverige den 29 september är det fortsatt väldigt annorlunda för vård- och omsorgspersonal gentemot en normal dag tidigare.
– Det har varit en lång och tuff tid, men vi fortsätter med samma nivå på skyddsutrustning som de senaste månaderna. Det påverkar utförandet av vård och omsorg och hur länge det kommer vara så, det vet jag inte. Någonstans där framme finns någon annan normal nivå. Vi får följa det som händer och den information Folkhälsomyndigheten går ut med. Vi lutar oss mot den kompetens som finns där och inom regionen.
Hur ser du på att samhället nu öppnas upp?
– Jag ska inte uttala mig om det. Nu är strategin att så många som möjligt ska vaccinera sig och man måste kanske hitta en ny strategi. Det finns andra, svåra, konsekvenser av att människor inte kan träffas.
Kan ni se några effekter av att ensamhet och isolering ökat?
– Det kan jag inte säga. Det är klart att det finns äldre som påverkas av det, men vi kan inte se det i efterfrågan på tjänster. Det finns väl både yngre och äldre människor och pandemin har självklart påverkat alla. En del känner sig nog mer isolerade än andra. En del far nog mer illa än andra av det.
"Kan inte tvinga någon"
I helgen kunde vi berätta att de senaste uppgifterna som finns är att tre av fyra inom vård och omsorg har tackat ja till vaccin. Några mer färska uppgifter har inte kommunen.
– Vi vill att alla vaccinerar sig och det är vi tydliga med. Det finns en del som inte kan, men vår önskan är att alla som kan vaccinerar sig. Jag vet att det är en hög andel som har gjort, men jag har inga siffror.
Hur tänker du kring personal som inte har vaccinerats?
– Det finns säkert personer som är ovaccinerade, men jag kan bara säga att vår önskan är att alla vaccinerar sig. Vi kan inte tvinga någon, men särskilt när det gäller personer som jobbar med brukare vill vi att man är vaccinerad.
Hur tycker du att ni har skött pandemin?
– Pandemin är inte slut och vi har inte utvärderat något, men så här långt har vi hanterat det bra. Det har varit en svår situation på många olika sätt och många har fått hjälpas åt mycket. I början hade vi inte smittspridning i Vimmerby och vi hade en svår situation inledningsvis med rätt skyddsutrustning. Nu har personalen fått jobba hårt länge och många har gjort allt vad de kan för att fortsätta ge hjälp under dessa svåra omständigheter.
"Mycket provtagning"
Någon smittspridning har man inte haft den senaste tiden.
– Återkommande är det mycket provtagning. Så fort man har symtom testas man, men vi har inte haft någon smittspridning. Det är många förkylningar som har gått och det påverkar bemanningsläget mycket. Det har varit mer sjukfrånvaro och mer behov av att vårda barn. Det har varit en högre frånvaro än i ett normalläge.