Annons:

Ja till Aleris – nej till de boende:

Här ska det nya behandlingshemmet sannolikt bli verklighet.

Ja till Aleris – nej till de boende: "Kommer överklaga i flera år"

Arbetsgruppen för Nybble och Kohagen har högljutt protesterat mot Aleris planer på ett nytt behandlingshem i Nybble. Nu talar allt för att kommunen säger ja till Aleris – något som upprör protestgruppen. – Det är 250 väljare som vill att det ska gå bra för Vimmerby, säger en av talespersonerna för gruppen.

Annons:

Under tisdagseftermiddagen har Vimmerby kommun bjudit in till en förstärkt pressträff efter kommunstyrelsens sammanträde. Enligt trovärdiga uppgifter till Dagens Vimmerby för att berätta om Aleris etablering i Nybble. 

Redan på måndagen ska kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M) och ledande tjänstemän träffat representanter för den protesterande gruppen. 

– Jag tycker att vi har haft en god dialog med våra två kommunalråd och de har hört av sig så fort det blir justeringar i frågan. Men så bjuds vi in till ett möte och får veta att de bestämde sig för en vecka sedan. Där berättar de att tomten är Aleris, säger en talesperson för Arbetsgruppen för Nybble och Kohagen.

Gruppen består av 250 boende i området och de hade hellre sett en placering av Aleris nya behandlingshem någon annanstans. 

– Varför inte någon annan tomt? Skillnaden på andra tomter är att de inte ligger i de barntätaste områdena. Det är synd att anlägga en så stor etablering här, när det finns bättre platser strategiskt. Vi är öppna för äldreboende, förskola och gruppbostad. Varför vill Aleris bara ha Nybble? De ska bara ha det och tackar nej till alla andra områden, säger man. Men 250 väljare som vill att det ska gå bra för Vimmerby, det väger tydligen ingenting. Det borde vara första gången som så många fullmakter kommit in till kommunen.

"Kommer vara uthålliga"

Beslutet från kommunstyrelsen ska vara att tjänstemännen får i uppdrag att fortsätta förhandla med Aleris. Någon budgivning om tomten ska inte vara aktuell. 

– Bara Aleris vill ha tomten, så är den deras. Vi tycker att det finns andra och bättre alternativ för Aleris än Nybble. Kommunen behöver andra boenden och man skulle kunna åberopa kommunens förtur till en ny förskola exempelvis. Vi behöver spridning av förskolor i staden och det vore ypperligt med en förskola här. Det vore bra om kommunen kunde säga att Nybble är inget alternativ, men man är rädda för arbetstillfällen. Vi menar att all expertis säger att de inte ska flytta härifrån, de ska bara hitta en ny tomt. De har all sin kompetens i den här kommunen.

Gruppen är beredd att dra det här långt för att förhala en byggprocess.

– Det kommer bli intressant, vi har försökt att hjälpa våra förtroendevalda och om politiken inte väljer att backa har de valt den svåra vägen. Vi är redo att överklaga det och använda juridisk hjälp. Vi kommer vara uthålliga och kan överklaga i olika instanser till 2022. Det finns ett massivt motstånd och vi känner så starkt för frågan att vi kan vara uthålliga. Det är beklagligt att vi ska behöva gå den här vägen om politikerna gör som de har sagt.

"Olyckligt för området"

Talespersonen för gruppen säger att det "är olyckligt för området".

– Vi skulle önska att detaljprocessen gick mycket snabbare, så man fick inflyttning i det nya villakvarteret. Det här är beklagligt för hela Vimmerby, vi har utmaningar i att det inte finns några tomter och det är oerhört sällan det finns lediga hus här. Då är det minst 20 familjer som kommer och tittar. Hade jag velat bo i annan bebyggelse än familjekvarter, så hade jag ju bott mer centralt. Det är viktigt för många att ha trygghet. 

Hur ser du på kritiken mot er, att ni är rädda för ett behandlingshem?

– Vi är inte rädda för klienterna, men vi måste ha en strategi för en helhet. Det är inte strategiskt att lägga det i Kohagen eller Hultet. Vår motivering är att vi har brist på den typen av kvarter och behöver använda den marken till annat. Vi tror att vi kan hitta en strategisk plats för samtliga. Vi tycker inte att kommunen zoomar ut och tittar på det i ett längre perspektiv. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt