Annons:

Vimmerbybo döms till fängelse för grov kvinnofridskränkning

En Vimmerbybo i 35-årsåldern döms till fängelse i ett år för grov kvinnofridskränkning. Däremot frias han från misstankarna om grov våldtäkt.

Annons:

Den 28 november förra året kom ett samtal från en man som uppgav att han hade blivit knivhuggen någonstans i Hultsfreds kommun.

Mannen skulle ha blivit knivhuggen av sin partner och kvinnan greps misstänkt för mordförsök. 

Men hela historien fick snabbt en totalomvändning. Efter att polisen förhört de inblandade släpptes kvinnan på fri fot, medan mannen först anhölls och sedan häktades misstänkt för grov våldtäkt och grov kvinnofridskränkning. 

I dag föll domen mot mannen som har haft adress i Vimmerby. 

Mannen frias helt från anklagelserna om grov våldtäkt. Åklagaren hade påstått att mannen genomfört ett samlag med kvinnan genom våld. Det redogjordes också för att mannen skulle ha använt en kniv för att hota kvinnan om hon inte hade sex med honom. 

Tingsrätten anser det dock inte ställt utom rimligt tvivel att så är fallet. Så här skriver rätten i domen: "Med hänsyn till XX uppträdande och yttranden omedelbart efter händelserna den 28 november och med beaktande av den övriga utredningen anser tingsrätten inte att XX uppgifter har ett tillräckligt stöd för att tingsrätten ska finna att det är ställt utom rimligt tvivel att YY betett sig så som åklagaren påstått i denna del". Därför frias mannen från dessa misstankar. 

Kvinnans uppgifter

Däremot döms han för grov kvinnofridskränkning. 

Tingsrätten går här mycket på kvinnans egna uppgifter om vad som har hänt. 

Så här står det att läsa i domen: "XX har berättat på ett detaljerat och eftertänksamt sätt och förefallit mycket mån om att inte säga mer än hon kunnat stå för. Hon har gett flera tydliga exempel på upplevelser som med sin detaljrikedom framstår som självuppleva. Hon har varit starkt känslomässigt berörd under förhöret, vilket förstärkt upplevelsen av att det hon berättat varit självupplevt". 

Flera av kvinnans berättelser har kunnat bekräftas av de hörda vittnena. Parets gemensamma barns uppgifter ligger också till grund för domen. Tingsrätten anser därför att tillförlitligheten i uppgifterna är hög.

Den grova kvinnofridskränkningen är uppdelade i flera olika delar och en av punkterna rör en misshandel på en balkong. 

I samband med ett gräl på en balkong ska mannen ha blivit arg och dragit kvinnan i håret och slitit ner henne på golvet, så att hon hamnade på knä. Det här har ett av parets gemensamma barn sett. 

Vid samma tillfälle ska mannen ha försökt att låsa ute kvinnan på balkongen. Hon ska ha satt sin fot emellan dörren, men mannen ska ha fortsatt att dra i dörren. Även det här ska ett av parets gemensamma barn ha sett. 

Mannen ska också vid detta tillfälle flera gånger ha uttalat att han skulle döda kvinnan, ha sagt att hon aldrig skulle komma därifrån levande och kvinnan ska ha fått låsa in sig med barnen i ett av barnens rum. Tingsrätten menar dock att det inte framgått i händelserapporten att hon uppgett för polisen att mannen hotat henne. Tingsrätten konstaterar därför att åklagaren inte styrkt sin talan i den här delen och ogillar därför åtalet. 

Dunkat hennes huvud

Vid ett annat gräl på balkongen ska mannen ha tagit tag i kvinnans hår och dunkat hennes huvud mot en träram som omger balkongdörren så hårt att hon fick ett sår i hårbotten som blödde kraftigt. Skadan har fotograferats och åberopats i målet. Kvinnans berättelse har stöd av vad flera av de hörda vittnena uppgett. Tingsrätten anser att stödbevisningen är tillräcklig för att finna det ställt utom rimligt tvivel att skadan uppkommit på det sätt åklagaren gjort gällande.

Vid ett annat tillfälle misshandlades kvinnan genom att mannen drog henne i håret mot sovrummet. Kvinnan ville inte ligga kvar i parets gemensamma säng och mannen tog då tag i hennes hår när hon gick därifrån och hon försökte streta emot genom att hålla i dörrkarmen. 

Äktenskapsliknande förhållanden

Tingsrätten konstaterar att paret bott tillsammans under äktenskapsliknande förhållanden och att han därför ska dömas för grov kvinnofridskränkning. Tingsrätten har funnit att Vimmerbybon utövat våld mot kvinnan vid fyra tillfällen och brottsbeskrivningen för grov kvinnofridskränkning utgörs av flera brottsliga gärningar. Det måste också finnas ett samband mellan gärningarna och det gör det i det här fallet, anser rätten. Vidare krävs det att det är fråga om upprepad kränkning och att var och en av de åtalade gärningarna har utgjort led i en upprepad kränkning och att gärningarna varit ägnade att allvarligt skada hans eller hennes självkänsla. Det anser tingsrätten att det finns i det här fallet.

17 avsnitt

Mannen förekommer sedan tidigare under 17 avsnitt i belastningsregistret. Den första domen fick mannen mot sig 2002, då han dömdes för misshandel till dagsböter. Mannen har också dömts till kontaktförbud och dömts för olaga hot, sexuellt utnyttjande av underårig vid två tillfällen samt barnpornografibrott. Han har också dömts för häleri, olovlig körning, narkotikabrott och vapenbrott. Den senaste domen var från 2010. 

Brottet grov kvinnofridskränkning har ett minimistraff på nio månaders fängelse. Här anser tingsrätten att straffvärdet överstiger minimun och att det i stället motsvarar fängelse i minst ett år. 

Kvar i häktet

Kvinnan får ersättning för kränkning på sammanlagt 30 000 kronor. Hon får ersättning för sveda och värk på 5 000 kronor. 

Mannen ska stanna kvar i häktet tills domen vunnit laga kraft. 

Domen kan överklagas till Göta hovrätt till och med den 7 mars 2017. 

Fotnot: Kvinnan var först misstänkt för försök till mord, men förundersökningen om det lades tidigt ned. Det ansågs vara en fråga om självförsvar, alltså en nödvärnssituation. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt