Annons:

Långsam utveckling mot jämställd föräldraledighet

Bättre blir det – men sakta går det. 2016 togs 27 procent av föräldradagarna ut av män – det är en ökning med 0,8 procentenheter jämfört med 2015. Det visar siffror från Nyhetsbyrån Siren.
– Trenden pekar på en polarisering i uttaget. Vissa grupper av pappor ökar sitt uttag, men vissa halkar efter, säger Ann-Zofie Duvander, forskare på Stockholms universitet, till Nyhetsbyrån Siren.

Annons:

Vi tycks ha enormt många år kvar tills föräldraförsäkringen är jämställt fördelad mellan könen. I riket har männen andel visserligen gått från 11,6 procent till 27 på 17 år – men det var länge sedan som något större skutt togs i utvecklingen.

– När den första "pappamånaden" infördes började pappor använda ledigheten. Det var många som inte gjorde det alls tidigare. När andra månaden infördes började de pappor som tog ut lite ledighet att även ta ut den andra månaden, säger Ann-Zofie Duvander, till Nyhetsbyrån Siren.

Större ökning i Vimmerby

Ökningen 2016 landade på 0,8 procentenheter.

Det slog papporna i Vimmerby kommun vars pappalediga dagar ökade med 1,1 procentenheter. Papporna i Vimmerby ligger dock under rikssnittet. 24 procent av föräldradagarna i Vimmerby togs ut av män.

I länet har Västervik och Mörbylånga mest jämställda föräldrar. Där tar männen ut 28,3 procent av föräldradagarna. Och sämst, vilka är det? Jo, det är männen i Oskarshamn som ligger i botten med 23 procent.

Bäst i riket är männen i Dorotea med 34 procent och sämst männen i Ljusnarsberg med blott 18 procent.

Ingen effekt av extra pappamånad ännu

För barn födda 2016 eller senare har en tredje "pappamånad" införts. Antalet reserverade dagar för den ena föräldern är nu 90, men papporna tar ofta föräldraledigt när barnet är lite äldre, vilket innebär att den tredje pappamånadens effekt inte märks i statistiken ännu.

– Som det ser ut nu finns redan en grupp pappor som tar ut tre månader. Det finns också en stor grupp som inte tar ut någon ledighet alls och det är svårt att tro att de ska påverkas. Det finns en mellangrupp som kanske påverkas, men den är inte så stor, säger Duvander till Nyhetsbyrån Siren.

Fråga

Bör ännu fler pappamånader införas?

Absolut inte. Familjer borde få bestämma helt själva.
Tycker att det är lagom med tre.
Definitivt. Det är enda chansen för jämställda löner och karriärmöjligheter.
Osäker.
Vet ej.
Rösta Se resultat

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt