Annons:

Företagare i Vimmerby stäms – ska ha betalat ut 100 000 för lite i lön

Familjen Gabiryan sökte asyl i Sverige 2014. Här ska de ha jobbat åt en företagare i Vimmerby, som betalat dem 130 000 kronor för lite i lön. Nu ska de utvisas. Foto: Privat

Företagare i Vimmerby stäms – ska ha betalat ut 100 000 för lite i lön

En pappa, en mamma och två döttrar sökte asyl i Sverige 2014. Hela familjen har jobbat för en Vimmerbyföretagare och ska sammanlagt ha fått 130 000 kronor för lite i betalning. I stället ska företagaren ha lovat att hjälpa familjen att få stanna i Sverige. Nu ska de utvisas.

Annons:

Det är fredag och de flesta i Sverige kan njuta av att våren redan verkar vara på gång och förbereda inköpen inför kvällens semifinal i På spåret. 

Men alla kan förstås inte njuta. 

Över en kopp kaffe träffar vi Martin Gabiryan och två tolkar. Martin kom till Sverige vintern 2014 med hela sin familj: frun Ryta och döttrarna Karolina och Anna-Maria.

Familjen flydde konflikten i Ukraina och sökte asyl i Sverige. De hamnade i Virserum och ville arbeta under asylprocessen. Efter att ha försökt att få jobb fick de till slut napp. En Vimmerbyföretagare, som vi hädanefter kallar Erik, ville anställa dem. 

– Vi jobbade där hela familjen, säger Martin Gabiryan. 

Det är en av tolkarna som hjälper till att översätta vad Martin säger.

Fått drygt 20 000

Familjen Gabiryan fick anställningsavtal och skulle tjäna 115 kronor i timmen, den yngsta dottern hade en timlön på 105 kronor. De jobbade på två av företagarens verksamheter. Sammanlagt har de jobbat över 1 200 timmar för företagaren, enligt arbetsredovisningen. 

Totalt har de fått drygt 20 000 kronor i betalning. De pengarna har de fått utspritt på flera mindre utbetalningar. Därmed fattas det 130 000 kronor. 

– Erik krävde mycket av oss på jobbet, men vi har nästan inte fått någonting. Det vi har fått har täckt bensinen ungefär. 

Ett argument, som har gjort att Martin inte fått någon lön alls, är att han ska ha tagit mat från företagaren.

– Det räckte som betalning, tyckte han. Min yngsta dotter måste äta specialkost och kunde inte ens äta där, ändå påstod han att barnen hade ätit där.

Martin Gabiryan betonar flera gånger att det för familjen inte handlar om pengarna i första hand. 

– Vi har inte fått några bidrag eftersom att vi har jobbat, men det handlar inte om pengarna för oss.

I stället ska Erik ha lovat att anställa familjemedlemmarna för att de på så sätt skulle få stanna i Sverige. 

– Om hela familjen anställdes så skulle vi få stanna här. Han lovade att vi skulle få stanna här. 

Använde han det argumentet som ett skäl till att lönen uteblev?

– Han har skickat sms och skrivit att han inte kommer betala något för att han har hjälpt oss att få stanna i Sverige.

Ska utvisas

Men stanna i Sverige får inte familjen. De har fått ett utvisningsbeslut från högsta instans och ska snart utvisas till Ukraina. Trots att Erik lovade att hjälpa dem att få stanna här. 

– Vi har förlorat mycket tid på det här. Hade vi fått jobba i Sverige i fyra månader, så hade vi kunnat stanna, men nu har vi förlorat tid och måste återvända till Ukraina. 

Martin ser trött och sargad ut. Att utvisas är förstås inget familjen önskar. 

– Min yngsta dotter har diabetes. Det har varit extra svårt för henne att jobba och vi kan inte köpa insulin åt henne i Ukraina. Hon mår dåligt och hennes diabetes kom för att hon var stressad när vår stad bombades. 

Han syftar på den ukrainska staden Luhansk, som var en av de värst drabbade när konflikten bröt ut 2014. Det var den familjen flydde från. 

– Min dotter kommer inte att få någon behandling i Ukraina och jag kommer att tvingas in i armén direkt. 

Känner sig grundlurad

Martin Gabiryan känner sig förstås grundlurad. De har inte fått någon lön och de kommer inte få stanna i Sverige. Inom kort ska utvisningen verkställas.

– Pengarna är inte så viktiga, det viktiga vore att få stanna här i Sverige. Det är vad vi önskar. 

Stämningsansökan inlämnad

En stämningsansökan mot företagaren är inlämnad till Kalmar tingsrätt. Vi har också gått igenom samtliga bevis som åberopas av familjens ombud, däribland anställningsavtal och timredovisningar. Senare i dag publiceras en intervju med familjens jurist Ingemar Jeanlo. 

Arbetsgivaren har också anmält familjen för tre olika brott. Rubriceringarna är stöld, olaga hot och olaga intrång. Polisen har lagt ned utredningarna kring stöld och olaga hot, men ska snart återuppta det senare av de två. 

– Målsägande har önskat det och vi ska återuppta den, säger Susanne Hafström, vid polisen. 

Vad ligger det olaga hotet i?

– Målsägande säger att den misstänkte har hotat honom, men vi har inte kunnat styrka det hittills. Vi ska försöka vidta ytterligare utredningsåtgärder, men det är alltid svårt när ord står mot ord.

Ärendet om olaga intrång är fortfarande öppet.

Finns det några bevis där?

– Det vågar jag inte svara på i nuläget. Det vet jag inte. Utredningen är öppen och inga beslut är tagna där ännu. Men det är som jag säger, det är svårt när det finns ett avtal sedan tidigare.

Hur stor sannolikhet är det att det olaga hotet och det olaga intrånget kan leda till åtal bedömer du?

– I nuläget ,eftersom att det finns ett beslut på det en gång och vi har återupptagit det, så är det som jag säger svårt att bedöma i utredningar där ord står mot ord. 

Dagens Vimmerby har varit i kontakt med företagaren och gett honom möjlighet att kommentera våra artiklar. Han har dock avböjt.

Fotnot: Erik är ett fingerat namn. Företagaren heter egentligen något annat. Skälet till att vi inte namnpublicerar – trots att allmänintresset är stort – är att tvisten ännu inte är avgjord.

Simon Henriksson

Jakob Karlsson

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt