Annons:

Döms för att ha utnyttjat barn sexuellt – slipper fängelse

Foto: Kalmar tingsrätt

Döms för att ha utnyttjat barn sexuellt – slipper fängelse

En man i 20-årsåldern från Oskarshamns kommun döms för sexuellt utnyttjande av barn och sexuellt ofredande. Mannen slipper dock fängelse – och döms i stället till villkorlig dom med samhällstjänst.

Annons:

Det var under 2015 som mannen fick kontakt med en ung flicka. Mannen besökte flickans hem och förde in sina fingrar i hennes slida. Han slickade också flickan i underlivet. 

Vid den tidpunkten var flickan bara 13 år gammal. 

Mannen åtalades först för våldtäkt mot barn, men tingsrätten anser att det inte är bevisat att flickan inte ville. Ingenting har heller framkommit som utvisar att mannen borde ha förstått att han handlade mot flickans vilja, menar tingsrätten. 

Med det i beaktande och att gärningarna har varit kortvariga bedömer tingsrätten att det i stället för våldtäkt mot barn rör sig om sexuellt utnyttjande av barn. 

Stöd av vittne

Vid ett annat tillfälle har mannen också besökt flickan och då har han lyft upp henne genom att hålla en hand under hennes rumpa och ta på hennes bröst utanpå kläderna. Senare gick de till hennes säng, där han berörde hennes bröst under kläderna och hennes rumpa utanpå trosorna.

Flickans uppgifter har fått stöd av ett vittne och mannen har också berättat att han och flickan "tagit på varann". Tingsrätten konstaterar att det genom det som har framkommit är styrkt att mannen har tagit på flickans bröst och rumpa. Mannen ska ha haft skälig anledning att anta att flickan var under 15 år och döms därför för sexuellt ofredande enligt åtalet.  

Samhällstjänst

Mannen var – när han begick gärningarna – inte 21 år fyllda och det tar tingsrätten hänsyn till. Han var också i stort sett ostraffad och levde under ordnade förhållanden. Därför bedömer tingsrätten att påföljden bör bestämmas till villkorlig dom förenat med samhällstjänst. 

Hade fängelse valts som påföljd skulle fyra månader ha dömts ut. I stället blir det 120 timmars samhällstjänst. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt