Annons:

Vimmerbyföretagaren har stämts av ytterligare två anställda

Tre stämningsansökningar mot en företagare i Vimmerby som gäller utebliven lön har lämnats in till Kalmar tingsrätt. Foto: Kalmar tingsrätt

Vimmerbyföretagaren har stämts av ytterligare två anställda

I helgen avslöjade DV att en företagare i Vimmerby stämts av en familj från Ukraina som jobbat för Vimmerbyföretaget. Nu kan vi berätta att ytterligare två stämningar lämnats in till Kalmar tingsrätt av före detta anställda. Båda gäller utebliven lön.

Annons:

För en dryg vecka sedan lämnade familjen Garbyrian in en stämning på 130 000 kronor mot Vimmerbyföretagaren. Skälet är utebliven lön för de fyra familjemedlemmarnas arbete på företaget i somras. Företagaren har polisanmält familjen – men har inte velat kommentera ärendet för Dagens Vimmerby.

Nu visar det sig att ytterligare två stämningsansökningar kommit in till Kalmar tingsrätt.

Det ena ärendet gäller en kvinna från Ruda som kräver 82 905 kronor av företagaren. Det handlar om utebliven lön, utebliven semesterersättning och 20 000 i skadestånd. Personen jobbade för Vimmerbyföretagaren i höstas.

Ingen förhandling

I samma ärende kräver även fackförbundet Unionen 30 000 kronor i skadestånd för brott mot MBL-lagen (lagen om medbestämmande i arbetslivet) eftersom företagaren vägrat inställa sig till tvisteförhandling.

Arbetstagaren har haft en timanställning och varje månad redovisat antalet timmar till arbetsgivaren. Rätt var det var så slutade lönen komma in på kontot och arbetsgivaren motiverade det, enligt stämningen, med att personen arbetat för mycket.

Personen sa till slut upp sig och tog kontakt med Unionen.

Brutit mot flera lagar

Det tredje pågående ärendet lämnades in till tingsrätten i mars 2016. Det handlar om en kvinna från Storebro som var anställd hos företagaren i slutet av 2015. Kvinnan kräver 194 901 kronor i utebliven ersättning och semesterersättning samt ett skadestånd på 100 000 kronor.

Utöver det kräver Unionen 25 000 kronor för brott mot LAS (Lagen om anställningsskydd).

Kvinnan ska ha avskedats från sin anställning utan saklig grund och inte fått den lön hon haft rätt till. Arbetsgivaren har, enligt Unionen, brutit mot LAS, semesterlagen och sin skyldighet att underrätta kvinnan och Unionen om uppsägningen minst en vecka i förväg.

Fick inget svar av arbetsgivaren

Kvinnan anställdes i oktober 2015, men blev avskedad redan den 18 november samma år. Kvinnan fick få arbetsuppgifter, men ska ha utfört de hon fick. Eftersom det inte fanns något att göra tog kvinnan kontakt med arbetsgivaren och frågade om det inte var bättre att hon blev uppsagd – men fick inte något svar på sitt SMS.

Arbetsgivaren har, enligt stämningen, menat att kvinnan sagt upp sig själv genom att be om att bli uppsagd. I ett mejl skriver arbetsgivaren så här: ”Hon har arbetsvägrat, sagt upp sig genom hot mot mig och inte ens varit på jobbet”.

Vill inte kommentera

Den tolkningen gör inte Unionen, som menar att kvinnan blivit uppsagd på ett felaktigt sätt. Kvinnan och arbetsgivaren hade kommit överens om en lön på 29 500 kronor per månad – men kvinnan ska inte ha fått en krona utbetald.

DV var i kontakt med företagaren under förra veckan och gav personen flera chanser att kommentera de tre ärendena. Arbetsgivaren valde att avböja. 

Fotnot: DV har varlt att inte skriva ut företagarens namn fram tills att tvisterna är avgjorda. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt