Annons:

Miljardregn över Arla-bönderna – så mycket betalas ut

Det blir miljardregn över Arla-bönderna. Foto: Arla

Miljardregn över Arla-bönderna – så mycket betalas ut

Arlas resultat 2016 ökade med 20 procent och hamnade på 3 371 miljoner svenska kronor. Nu har Arlas högsta beslutande organ, representskapet, beslutat att dela ut hela 1 174 miljoner svenska kronor till Arlabönderna.

Annons:

Styrelsens förslag godkändes i stort sett enhälligt. 181 röstade för och två emot. 

Arlakoncernens vinst hamnade på 3 371 miljoner svenska kronor och det var en ökning med 20,7 procent. Arlas resultat till disponering för 2016 uppgår till 2 149 miljoner kronor och utifrån det var styrelsens förslag att över en miljard kronor ska betalas ut direkt till Arlas bönder. Ett förslag som alltså gick igenom. 

Arla-bönderna kommer att få sina guldmynt den 10 mars i år. 

– Efter ett extremt tufft år är det här vad styrelsen föreslår till representantskapet, och om det går igenom kommer Arla att betala en högre efterlikvid än om policyn skulle följas, säger Arlas ordförande Åke Hantoft i ett pressmeddelande.

Ökat med 40 procent

Samtidigt fortsätter bönderna att få det allt bättre igen. Mellan september och december 2016 har Arla höjt a contopriset till ägarbönderna med 30 procent. Det är den snabbaste ökningen av a contopriset någonsin. Utvecklingen har fortsatt under de första månaderna av 2017 och totalt är ökningen 40 procent. 

Det som präglade 2016 under de första åtta månaderna blev något helt annat under den senare delen.

– Det var ett jobbigt år för Arlabönderna, eftersom de inte varit immuna mot den två och ett halvt år långa perioden med låga mjölkpriser i den globala mejeribranschen. Följaktligen var de ökningar som vi upprepade gånger kunde göra av a contopriset under årets sista fyra månader välbehövliga, säger Arlas koncernchef Peder Tuborgh i ett pressmeddelande.

Arla räknar med att årsomsättningen och Arlaintjäningen ska förbättras under 2017.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt