Annons:

Nytt pris till Tino Åberg för sin kamp för Yxern

Yxernkämpen Tino Åberg får pris av Naturskyddsföreningen i Kalmar län. Foto: Jakob Karlsson

Nytt pris till Tino Åberg för sin kamp för Yxern

Det regnar priser över Yxernkämpen Tino Åberg. Nu får han Naturvårdspriset av Naturskyddsföreningen i Kalmar län.

Annons:

Priset delas ut högst en gång per år och syfter till att premiera särskilda insatser inom länets natur-, kultur eller miljövård. Prissumman ligger på 3 000 kronor.

Priset får Tino Åberg för ”hans arbete med att hindra vattenkraftverksägarna att ödelägga sjön Yxern”. Utmärkelsen delas ut under Naturvårdsföreningens årsstämma den 23 april i år. 

– Det känns helt fantastiskt att bli uppmärksammad på det här viset. Det här sporrar och inspirerar på alla sätt och vis. Jag hade aldrig väntat mig den här uppmärksamheten. Förra året var helt otroligt. Det är tydligt att många ser vad jag gör, fast man inte tänker på det, säger Åberg. 

Blir det samma diskussion om Yxern i år?

– Jag tror att det finns en stor möjlighet att det blir det. Blir det en torr sommar blir det samma situation som 2016. Regleringsföretaget kommer köra full spätta som de gjorde förra året. I och med att sjön inte på långa vägar återhämtar sig från det den fick genomlida förra året och redan nu har de återgått till samma tappningssystem som tidigare. Redan nu saknas det en meter. Lite tillrinning kontra stor avrinning och en torrsommar har vi samma scenario en gång till. Det ser mörkt ut för Yxern.

Förstudie presenteras i maj

Parterna har kommit överens om att ta fram en förstudie för en ändring av den mycket kritiserad vattendomen som styr tappningen av Yxern. Den ska presenteras i maj.

– Vi får se vad den kommer att visa och förstudien används sedan när man skickar in till mark- och miljödomstolen. Enligt mig är det naturlig avrinning som krävs och det förespråkar Vimmerby kommun och Västervik kommun.

Vad är chansen?

– Det måste till en helt annan inställning från Tekniska verken. De har sagt att de inte är nöjda med situationen och låt oss då ta bort dammluckorna så vi får ett så naturligt som möjligt. Sedan får kraftverken hålla till godo med det vatten som kommer naturligt sätt. 1938 var det en helt annan tidsålder och vi kan inte fortsätta med det tillståndet. Sjön kan totalskadas av det här. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt