Annons:

Ny utställning – ”Barnen har kommit med viktiga synpunkter”

Vimmerby kommuns trafikingenjör Maria Åkerö uppskattar de tips kommunen fått från elever på Astrid Lindgrens skola. Foto: Jakob Karlsson

Ny utställning – ”Barnen har kommit med viktiga synpunkter”

En mätning från i höstas visade att 46 procent av alla fordon hade för hög hastighet när de passerade Astrid Lindgrens skola. Nu har eleverna på AL gjort en utställning om de trafikproblem som de upplever i skolmiljön.
– De har kommit med viktiga synpunkter, säger Maria Åkerö.

Annons:

Vimmerby kommun samarbetar med Trafikkalendern som vanligtvis skickar ut bilder som visar olika trafiksituationer. I år fick inte Vimmerby kommun några – men det löste barnen på AL-skolan i stället på egen hand.

Eleverna i årskurs fem har själva beskrivit trafikproblem som de upplever runt sin skola genom olika teckningar som från och med i dag finns att beskåda på Vimmerby Bibliotek.

– Trafikkalendern har haft problem i år och hörde av sig till AL-skolan och läraren Johan Fröberg som har varit väldigt aktiv i det här. Sedan har barnen i två femteklasser tecknat hur de uppfattar trafiksituationer runt AL-skolan, berättar Maria Åkerö.

Nästan varannan kör för fort

Ifjol gjorde kommunen en mätning utanför AL-skolan. 46 procent av fordonen framfördes i en högre hastighet än de maximalt tillåtna 30 km/h.

– Det är mycket och det är inte bra. Barnen har även berättat om andra problem som att bollar lätt åker ut på vägen för att staketet är för lågt. Det ska vi åtgärda och sedan ska vi prata med skolorna om hur vi kan förbättra trafiksäkerhetsarbetet och hur vi får föräldrarna att lämna sina barn på ett säkert sätt.

En svår miljö

Åkerö beskriver AL-skolan som en svår enhet ur trafiksäkerhetssynpunkt.

– AL-skolan är absolut svår. Problemet är att det är dagis, låg- och mellan- och högstadium på samma ställe. Alla ålderskategorier lämnas på olika sätt, vissa ska lämnas vid dörren och vissa kommer med mopeder. Det är en kompakt miljö och det blir mycket bilar.

Åtgärder är på gång.

– Vi har en detaljplan klar för att bygga ut personalparkeringen och avlämningsytan. Sedan är det en fråga för BUN om alla verksamheter ska vara på samma ställe.

Har du blivit överraskad av barnens input?

– Jag visste inte att det var ett stort problem att bollarna enkelt åker ut på vägen och barnen ska förstås inte springa efter bollar på vägarna. Det var bra att få veta. Sedan uppmärksammades det också att de vill ha ett övergångsställe på Ringvägen och Ringvägen tittar på för tillfället. Barnen är väldigt uppfinningsrika och har verkligen tänkt till.

Alla mellanstadieelever ska se utställningen och göra en tipspromenad på biblioteket. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt