Annons:

Få chefer i Vimmerby kommun är kvinnor

Birgitha Sahlin är förvaltningschef för barn- och utbildningsförvaltningen. Men kvinnor är i minoritet när det gäller chefstjänster i Vimmerby kommun.

Få chefer i Vimmerby kommun är kvinnor

Färre än fyra av tio chefer i Vimmerby 2015 var kvinnor. Men Vimmerbys ojämställda siffror sticker inte ut.
– Män är överrepresenterade på den här typen av poster, säger Klara Regnö, forskare vid Göteborgs universitet och Mälardalens högskola, till Nyhetsbyrån Siren.

Annons:

Det är Nyhetsbyrån Siren som med hjälp av siffror från SCB sammanställt en lista över hur jämställt chefskapet är i vårt avlånga land.

Vimmerby är vare sig jämställt eller unikt.

Siffrorna, som är hämtade från 2015, visar att 37 procent av cheferna i Vimmerby kommun är kvinnor. 63 är män. 

Högsby mest jämställt

172 kommuner i Sverige är mer jämställt än Vimmerby. Hultsfred har exakt likadana siffror, 63 procent män som chefer och bara 37 procent kvinnor. Västervik är marginellt mer ojämställt med 64 procent män och 36 procent kvinnor.

Högsby är mest jämställt i Kalmar län och också bland de mest jämställda i hela Sverige. I Högsby är 51 procent män och 49 procent kvinnor.

– Generellt sett är det mansdominans bland chefer, mest uttalat i det privata näringslivet. Män är överrepresenterade på den här typen av poster, säger Klara Regnö, forskare vid Göteborgs universitet och Mälardalens högskola, till Nyhetsbyrån Siren.

Flest kvinnor i Bjurholm

Bjurholm har 61 procent kvinnliga chefer. Det är den högsta siffran i landet. Laxå har 23, vilket är den lägsta.

I 124 kommuner var könsfördelningen jämställd, om en definierar det som att minst 40 procent har ett visst kön. 
Andelen kvinnliga chefer är högre i kvinnodominerade yrken.

– Där det jobbar fler kvinnor, där är det också fler kvinnor som är chefer. Men man kan se att det är en högre andel av männen som blir chefer även i de branscherna.

Politiker, vd:ar och högre tjänstemän är exkluderade. Här nedan kan ni se vad som definieras som chefsposition.

Fakta

Chefsposition definieras som yrkesgrupperna: Ekonomi- och finanschefer, Personal- och HR-chefer, Förvaltnings- och planeringschefer, Informations-, kommunikations- och PR-chefer, Försäljnings- och marknadschefer, Övriga administrations- och servicechefer, IT-chefer, Inköps-, logistik- och transportchefer, Forsknings- och utvecklingschefer, Chefer inom arkitekt- och ingenjörsverksamhet, Fastighets- och förvaltningschefer, Driftchefer inom bygg, anläggning och gruva, Produktionschefer, Förvaltare inom skogsbruk och lantbruk m.fl., Chefer inom grund- och gymnasieskola samt vuxenutbildning, Chefer inom förskoleverksamhet, Övriga chefer inom utbildning, Chefer inom hälso- och sjukvård, Chefer inom socialt och kurativt arbete, Chefer inom äldreomsorg, Chefer och ledare inom trossamfund, Övriga chefer inom samhällsservice, Chefer inom bank, finans och försäkring, Hotell- och konferenschefer, Restaurang- och kökschefer, Chefer inom handel, Chefer inom friskvård, sport och fritid, Chefer inom övrig servicenäring.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt