Annons:

Skatteverket varnar för bluffmejl i deklarationstider: "Klicka inte!"

Från och med i dag kan samtliga svenskar deklarera digitalt. Då ser också bedragarna sin chans. Nu varnar Skatteverket för bluffmejl.
– Vi skickar aldrig ut mejl på det här sättet – klicka inte på länken, säger Andreas Olsson, säkerhetsrådgivare på Skatteverket.

Annons:

Den informationen som har nått den statliga myndigheten är att det är ett klassiskt bluffmejl som cirkulerar.

– Vi fick in ett exempel ganska raskt och kunde konstatera att det är av det nu klassiska snittet. Man utger sig för att vara från Skatteverket, med våran logga, och att det vankas skatteåterbäring, säger Andreas Olsson till Aftonbladet.

I mejlet uppmanas man att klicka på en länk. Minst en person ska ha gått på bluffen helt – och förlorat pengar.

– Gör man det kommer man till ett formulär där man ska ange sina kortuppgifter för att få återbäringen insatt på sitt konto. Och det är förstås bluff.Vi har fått indikation på att det är någon enstaka som faktiskt har gått på det och blivit av med pengar, men det är väldigt sällsynt, säger Andreas Olsson.

"Klicka inte!"

Från och med i dag, tisdag, kan samtliga svenskar deklarera digitalt och se hur fet skatteåterbäringen blir i år. I samband med detta brukar bluffmejlen dyka upp. Andreas Olsson säger att "Skatteverket inte informerar medborgare och företagare om eventuell kommande skatteåterbäring på det här sättet".

Den enkla uppmaningen är att inte klicka på länken.

– Det man kan titta på är avsändaradressen. I de flesta fall står det inte Skatteverket där, det kanske initialt står Skatteverket men efter följer en annan adress. Och det är också väldigt märkliga formuleringar, som ”Kära skattebetalare” och annat fluff-fluff, säger han.

Kontakta banken

Om du försent inser att det är en bluff och har redan klickat och även lämnat ut dina uppgifter är det viktigt att direkt kontakta banken, spärra ditt kort eller bankkonto. Du bör också göra en anmälan om bedrägeri till polisen.

– Tyvärr är det så att ibland kan virus eller en elak kod följa med den här länken, så att det sker en installation i datorn, som man inte märker. Därför rekommenderar jag att, om man har gått på det här fullt ut, att ominstallera sin dator.

Ännu mer information om bluffmejl finns på Skatteverkets hemsida.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt