Annons:

  • Föreningslivet i blickfånget på nästa utställning:

    Mirja Holgersson, Jan Ekholm, Bitt-Marie Ekholm, Helen Sjöström, Carina Beijer, Erling Åberg, Anton Palmér, Gunilla Gustafsson, Åsa Gustafsson och Ingela Astvall har varit med och bidragit till föreningslivsutställningen på Näktergalen. Den öppnar nu på lördag. Foto: Ossian Mathiasson

  • Föreningslivet i blickfånget på nästa utställning:

    Gunilla Gustafsson visar upp listan över icke-aktiva föreningar i Vimmerby kommun. Foto: Ossian Mathiasson

  • Föreningslivet i blickfånget på nästa utställning:

    Erling Åberg och Helen Sjöström från Korpen Vimmerby.

  • Föreningslivet i blickfånget på nästa utställning:

    Carina Beijer har bidragit med material från Naturskyddsföreningen.

  • Föreningslivet i blickfånget på nästa utställning:

    Åsa Gustafsson är aktiv i fotbollsföreningen Gullringens GoIF.

  • Föreningslivet i blickfånget på nästa utställning:

    Jan Ekholm, Britt-Marie Ekholm och Ingela Astvall från IOGT-NTO Toverum ser fram emot föreningslivsutställningen som öppnar på lördag. Foto: Ossian Mathiasson

Föreningslivet i blickfånget på nästa utställning: "Så skoj att visa på den stora kraft som finns"

På lördag öppnar vårens utställning på Stadsmuseet Näktergalen i Vimmerby. Det lokala föreningslivet står i fokus under de två kommande månaderna. 
– Det känns så skoj att få lyfta fram och visa på den stora kraft som finns i föreningslivet i Vimmerby kommun, säger Gunilla Gustafsson, museiföreståndare på Stadsmuseet Näktergalen. 

Annons:

Anton Palmér och Mirja Holgersson, fritidssamordnare på Vimmerby kommun, hjälpte under senhösten Gunilla Gustafsson med att få fram information om hur föreningslivet ser ut i Vimmerby kommun. 

Det man har kommit fram till är att det finns 111 aktiva föreningar som nu står i fokus när det är dags för en ny utställning på Näktergalen. Utställningen öppnar på lördag och går att bevittna fram till den 29 april.

– Vi har fokuserat på de föreningar som är öppna och aktiva och finns med i föreningsregistret, vilket är 111 föreningar. Utöver dessa föreningar finns det en mängd politiska och religiösa föreningar som vi har valt att inte lyfta fram, säger Gunilla Gustafsson. 

"Viktig aktör i allas liv"

Fritidssamordnaren och idrottsprofilen Anton Palmér hyllar föreningsutställningen.

– Jätteroligt att utställningen blir av och att vi lägger fokus på föreningslivet. Det är en väldigt viktig aktör i allas liv, säger Anton Palmér.

Palmérs kollega Mirja Holgersson håller med föregående talare. 

– Det är fantastiskt att få lyfta fram alla våra föreningar och visa på bredden. Vi har ett otroligt brett föreningsliv och det tycker jag kommer fram i den här utställningen.

Korpen Vimmerbys ordförande Helen Sjöström kom med förslaget till en utställning om det lokala föreningslivet för tre år sedan. 

– Det var när vi började gräva i Korpens arkiv inför vårt 60-årsjubileum. Vi hittade massa gamla grejer som var sparade, funderade på om det hade varit någon utställning om föreningsliv och kontaktade Gunilla, säger Helen Sjöström.

Stadsmuseet har haft en tidigare utställning med fokus på idrottsföreningar, men ingen om föreningslivet i stort. 

– Vi vill visa på den fantastiska bredden och jag är så glad att det har blivit av. Det kommer bli en trevlig vår och jag tror att utställningen kommer locka många besökare. Min lilla farhåga var att det skulle bli koncentrerat av en viss sorts föreningar och jag är så glad för den här bredden. Det har skett av att föreningarna har sagt att de vill vara med, säger Gunilla Gustafsson. 

Föreningar förr i tiden listas

Korpen, Naturskyddsföreningen, IOGT-NTO Toverum, Gullringens GoIF, Vimmerby IF, Frödinge bygdegård, Vimmerby bastusällskap och Vimmerby Konstförening är några av föreningarna som var snabba med att visa sitt intresse för att vara en del av utställningen. 

– Det är lätt att locka alla som är föreningsmänniskor, men vi hoppas att vi kan väcka en tanke och ett intresse hos de som i dag inte är särskilt aktiva men att de kan få upp ögonen för hur många olika föreningar vi har. 

Det finns dessutom en uppräkning på föreningar som fanns förr i tiden, bland annat svinavelsförening, frysfacksförening och tröskverksbolag.

Utställningen tar också upp hur roligt det är att vara med i en förening. 

– Det är inte förenat med så otroligt mycket arbete. Man behöver inte ha möten och arrangemang jämt om man inte har möjlighet, säger Gunilla Gustafsson. 

Åsa Gustafsson från Gullringens GoIF flikar in. 

– Vi som fotbollsförening känner att vi måste börja bredda vår verksamhet och att det ska finnas något mer än bara fotboll. När man väl är med och hjälper till så märker man att det är kul, då är det oftast lättare att engagera sig ännu mer i föreningen, säger Åsa Gustafsson i Gullringens GoIF. 

"Tänker att vi aldrig för något roligt"

Carina Beijer berättar att Naturskyddsföreningen berättar att coronapandemin har slagit hårt mot föreningslivet. 

– Vi har en rätt så ung styrelse, men de två senaste åren har gjort att man har tappat motivationen och gnistan när vi har fått ställa in evenemang. Vi hoppas att vi ska få igång det igen. Det finns ett stort engagemang men det är ovisst, säger Carina Beijer. 

IOGT-NTO Toverum arrangerar aktiviteter för att visa bredden på sin verksamhet. 

– Här visar vi med vilken otrolig bredd vi har. Många tänker att vi aldrig gör något roligt, men vi tycker att vi har jätteroligt. Det kommer många besökare på våra arrangemang. Det gör att man kanske hittar tillbaka till vår förening och vår lokal som vi har. Därför är det viktigt att visa att det finns så mycket att göra, säger Ingela Astvall från IOGT-NTO Toverum. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt