Annons:

  • Lantbruksbarometerns slutsats: ”Böndernas framtidstro har ökat”

    Från vänster Therese Rödin, Per Åke Svensson och Marianne Gunnarsson. Foton: Roelof Stroetinga

  • Lantbruksbarometerns slutsats: ”Böndernas framtidstro har ökat”
  • Lantbruksbarometerns slutsats: ”Böndernas framtidstro har ökat”
  • Lantbruksbarometerns slutsats: ”Böndernas framtidstro har ökat”

Lantbruksbarometerns slutsats: ”Böndernas framtidstro har ökat”

Böndernas framtidstro har ökat. Framför allt hos köttproducenterna. Det slår den nya Lantbruksbarometern fast, som presenterades i dag.

Annons:

Lantbruksbarometern är en slags enkät om hur bönderna i Sverige ser på konjunkturen och är ett samarbete mellan Swedbank och LRF Konsult.

Ett 1000-tal bönder deltog i lantbruksbarometern 2017, som går ut två gånger om året. En av de deltagande bönderna var Per Åke Svensson, han som driver Ekbackens gård i Rumskulla och som har varit aktiv inom lantbruk i närmare 40 år.

Per Åke har lagt ner mjölkproduktionen men satsar nu på lammproduktion och nötkreatur och skogen. I onsdags kom Marianne Gunnarsson, lantbruksansvarige på Vimmerby Sparbank, och Therese Rödin, lantbruksekonom på LRF Konsult, till Rumskulla för att presentera Lantbruksbarometern 2017.

– Lantbrukssektorn i Sverige återhämtar sig, det är i alla fall trenden som lantbruksbarometern visar och som vi upplever, säger de.

Går bra för grisbönder

Det går bra för svenska köttproducenter, framförallt för bönder med grisar och nötkreatur.

42% av deltagarna säger att lönsamheten är god, jämfört med förra årets 28%. Allt fler upplever att det är positivt och det har hänt mycket under det senaste året. Mjölken, som alltid har varit motorn i lantbrukssektorn, blev bättre betalt med en krona per liter i höjning.

– Men att vända åt rätt håll, det går långsamt. Man vänder inte skeppet på en gång, säger Per Åke Svensson.

Bönderna ser ljusare på framtiden och vågar investera igen. Det har redan byggt nya stallar, men det kommer att bli fler. Mjölkpriset har varit lågt ett bra tag och det gjorde att många inte klarade av det och försvann. Nu har lönsamheten ökat och är det ett bra läge att investera. Efterfrågan på svensk mat har också ökat. Konsumenterna köper mer svensk mat och det gör att konkurrenskraften för svenska bönder har ökat, jämfört med Europa. Förut var de europeiska bönderna ett stort hot för svenska bönder.

17 bönder förr

Marianne Gunnarsson från Vimmerby Sparbank säger att 70 procent amorterar i tillräcklig takt i förhållande till framtida investeringar och generationsskifte och det är ett bra tecken. Bönder i region 3: Kalmar län, Kronobergs län, Jönköpings län och Blekinge är mest nöjda och har störst framtidstro.

De är näst bäst angående investeringar.

Region 4: Skåne och Halland är etta.

37 procent av de deltagande bönderna i vår region har en eller fler anställda. En bättre lönsamhet gör också att gårdarna har bra förutsättningar att kunna tas över både genom ett generationsskifte eller när den säljs till någon annan.

Genom åren har det ändrats mycket.

– I Rumskullasocken fanns förr 17 bönder med djur. Nu är det bara en och det är här på Ekbackens gård. Numera tittar man mycket på ekonomin och det kräver mycket mer. Man känner sig mer som en företagare är förr. Då var det en livsstil och man tänkte mer annorlunda jämfört med nu, säger Per Åke Svensson.

Själv vill han öka antalet får från 30 tackor till runt ett hundratal och ska bygga ett nytt stall till detta. Den marknaden går som en raket, säger han. Utöver tackorna har han också ett 40-tal dikor.

 

Roelof Stroetinga

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt