Annons:

ALMA-prisvinnaren:

Wolf Erlbruch fick i går reda på att han vunnit priset till Astrid Lindgrens minne. Det gjorde honom överväldigad.

ALMA-prisvinnaren: "Åh, Astrid, jag älskar dig"

Wolf Erlbruch är den nästa att få priset i Astrid Lindgrens minne. Han blev chockad över att få världens finaste barn- och ungdomslitteraturpris och samtidigt bli fem miljoner kronor rikare.
– Jag hoppas inte att jag gör något dumt, säger han till Dagens Nyheter.

Annons:

Illustratören är sedan länge en beundrare av Vimmerbys allra viktigaste person samtliga kategorier.

"Åh, Astrid, jag älskar dig! Hon kände inte till mig men jag kände länge till Astrid Lindgren genom hennes böcker, som jag älskar för skärpan och humorn. Det är en allmängiltig humor som alla kan uppskatta. Jag trodde aldrig att jag skulle få ta emot Litteraturpriset till Astrid Lindgrens Minne, men nu vet jag att det är sant. Jag befinner mig fortfarande i chock och det går väl inte över i första taget. Men det är underbart", sade Wolf Erlbruch i en kommentar till ALMA-kansliet.

För sin son läste Wolf Erlbruch böckerna och blev tagen av Astrid Lindgrens förmåga att göra barn och vuxna till jämlikar. 

– Det innebar att barnen kunde diskutera världen och ha små filosofiska samtal istället för att hela tiden sitta framför datorer. Jag vill aldrig göra skillnad mellan vuxna och barn. Barn behöver inte rosa elefanter eller mysiga katter. De vill ha mer intressanta berättelser som är nya för dem. De ska kunna fråga om allting och vara tillsammans med sina föräldrar, säger Wolf Erlbruch till Dagens Nyheter.

Föddes 1948

Erlbruch föddes 1948 i Wuppertal i Tyskland. Han debuterade som barnboksillustratör 1985 med bilderna till James Aggreys "Örnen i hönsgården". Han är en illustratör som inte undviker tungt existensiella ämnen.

– Färger får mig att tänka. Jag vill se hur en speciell färg kan leda vägen genom berättelsen. Men i mina egna böcker börjar alltid med texten. När det finns musik i texten, då försöker jag också hitta rätt musik i färgen, säger Wolf Erlbruch i intervjun med Dagens Nyheter.

"Barnen gillade den"

På svenska är han representerad med ett tiotal böcker. Mest känd är han för den lilla mullvaden i bästsäljaren "Det var det fräckaste!", skriven av Werner Holzwarth. Boken handlar om en arg mullvad som träffas av en bajskorv i huvudet och sedan ger sig ut på jakt efter den skyldige.

– Jag tyckte om att forma och skapa i liv i den bruna färgen. Plötsligt uppenbarade sig historien. Redaktören hade svårt att väcka intresse bland köparna, men vet du vad som är bra med mullvaden? Barnen gillade den! Barnen övertalade föräldrarna att köpa boken. Det är så roligt att höra. Och det har ju resulterat i miljontals böcker, säger Wolf Erlbruch till tidningen. 

Kom som en chock

Trots att tysken redan tagit emot många priser i sitt liv kom det här som en chock. 

– Åh, gud. Det var en chock när jag fick beskedet i morse. Det är konstigt att få så mycket pengar. Jag hoppas inte att jag gör något dumt. Jag behöver nya byxor. Jag ska köpa några fina. 

Vinnaren brukar komma till Astrid Lindgrens hemstad och besöka Astrid Lindgrens skola, barndomshemmet och Astrid Lindgrens Näs i maj.

Så här sa Meg Rosoff, ALMA-vinnaren 2016, till Dagens Vimmerby när hon var i Astrids födelsestad.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt