Annons:

Högstadieelever vädrade sina tankar för politikerna

Elias Hallingfors, Isac Green, Hanin Mohammed Yesari och Aliah Salim gillade träffen med politiker och tjänstemän.

Högstadieelever vädrade sina tankar för politikerna

Den årliga lunchen på Astrid Lindgrens Näs mellan engagerade högstadieelever och kommunpolitiker ägde rum häromdagen. Eleverna skickade med politikerna en budkavle med de viktigaste frågorna.
– Det här är ett bra sätt att få träffa politiker, säger Hanin Mohammed Yesari.

Annons:

Eleverna hade ställt över 20 frågor till tjänstemän och politiker inför mötet på Näs. 

Där fick 25 elever från Astrid Lindgrens skola, Vimarskolan samt några Barnpiloter möta kommunstyrelsen, flera andra ledande politiker och kommunala tjänstemän över en lunch. Efter gruppdiskussioner röstades ett antal frågor fram som de viktigaste för eleverna: 

Återinförd prao, fler datorer i skolan, fler bostäder, renovering av Idrottshallen och AL-skolan.

– Prao:n pratar vi väldigt mycket om. Vi från AL tycker också att renoveringen av AL är viktig. Många Vimarelever röstade på renovering av Idrottshallen. Vi behöver också fler datorer i skolan och bostäder kom på tredje plats, säger Aliah Salim, Elias Hallingfors, Isac Green och Hanin Mohammed Yesari. 

"Lika roligt varje gång"

Kommunstyrelsens vice ordförande, Helen Nilsson (S), gillar de här träffarna. 

– Det är lika roligt varje gång. Massor av olika frågor har lyfts av AL-eleverna, Vimareleverna och Barnpiloterna, säger hon. 

Likt många gånger tidigare trycker eleverna på att de vill att prao återinförs. 

– Den var uppe som största fråga den här gången också. Vid vårt bord pratade vi om AL-skolan. Där får eleverna insyn i olika yrken en hel vecka. Jag tror att det här måste kommuniceras ännu mer och vi måste ta reda på vad som ger mest och är bäst. Vi tar med oss det här och grottar ned oss med de olika frågorna.

"Bra svar"

Centerpartiet hade gett eleverna skriftliga svar på samtliga frågor. Oppositionspartiet vill bland annat återinföra praon.

– Jag tycker att vi fick bra svar på det här med praon. Vi pratade med en centerpartist och han var insatt och tyckte att det var en bra idé, säger eleverna. 

Varför är det så viktigt med prao?

– Det är en grund till framtiden. Att gå öppet hus är bra, men det är jättesvårt att få en hel bild av ett yrke. Det är kul att vara lärare, det är kul att vara sjuksköterska och det är kul att vara det. Det är bättre att man får testa på själv och sedan utgå från vad man tycker är roligt, säger Aliah Salim.

Fortsätter i maj

I maj ska diskussionen fortsätta. Då ska företrädare för ungdomarna och kommunstyrelsen diskutera vidare. 

– Vi kommer diskutera och sedan är de välkomna i maj. Då ska vi titta ännu mer på frågorna. En ny fråga är den kring bostäder, men det är en rad frågor som kom upp, säger Helen Nilsson (S).

Eleverna var också nöjda med vad de fått för gensvar – och hoppas att det blir ännu fler träffar med de beslutande politikerna. 

– Det är roligt att få höra hur de som är insatta och bestämmer har för synpunkter och hur de ser på det ur ett annat perspektiv. Det vore bra med fler sådana här träffar, det är bra för politikerna att få kontakt med ungdomar också, säger de. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt