Annons:

Trots terrordådet – ser ingen anledning att skyndsamt ta fram handlingsplanen

Anders Degerman, som ansvarar för kommunens arbete med våldsbejakande extremism, ser ingen anledning att skyndsamt ta fram handlingsplanen på grund av terrordådet i Stockholm.

Trots terrordådet – ser ingen anledning att skyndsamt ta fram handlingsplanen

En handlingsplan mot våldsbejakande extremism saknas fortfarande i Vimmerby kommun. Anders Degerman, som är ansvarig för kommunens arbete mot våldsbejakande extremism, ser ingen anledning att snabba på processen till följd av fredagens terrorattack i Stockholm.
– Det här är inget man ska pressa fram, säger han.

Annons:

I november 2015 uppmanade den dåvarande nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism – Mona Sahlin – landets kommuner att ta fram en handlingsplan mot våldsbejakande extremism. 

Samtliga fullmäktigepartier ställde sig bakom en centermotion, som även den skrevs i november 2015. Fortfarande finns dock ingen handlingsplan mot våldsbejakande extremism i Vimmerby kommun. 

Anders Degerman, ansvarig för kommunens arbete mot den våldsbejakande extremismen, ser ingen anledning att skyndsamt hantera framtagandet till följd av den terrorattack som skedde i Stockholm i fredags. 

– Nej, det kommer inte att påverka hur snabbt vi gör det, säger han. 

Varför inte?

– Vi jobbar på och en handlingsplan är naturligtvis bra för den har ett syfte, annars skulle man inte ta fram en. Men det här handlar om att samla ihop och sätta fokus på rätt frågor i rätt ordning och det arbetet håller vi på med. Det här är heller inget man ska pressa fram. Det är viktigt att det blir bra och rätt från början, så ur en tidsaspekt påverkas det inte.

Påverkar det som hände i Stockholm ert arbete? Ökar det behovet av en handlingsplan?

– Nej, jag tror inte att det kommer påverka jobbet i sig. Det är ett långsiktigt arbete och mest arbetar vi förebyggande och vi har ett starkt förebyggande arbete. 

INN vill skynda på

Motionen, som även innefattar en policy mot rasism och främlingsfientlighet, bör hanteras skyndsamt, anser oppositionsrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C). Det skrev hon på sin blogg efter terrordådet i Stockholm. Motionen har dock inte varit uppe i fullmäktige än. 

– Det finns inget beslut om att ta fram en handlingsplan. Det finns ett förslag om att titta på det samt en policy mot främlingsfientlighet.

Men samtliga ställde sig ju bakom den, bör den då inte hanteras skyndsamt?

– Motionen i sig är inte besvarad, det finns inget beslut på det. Så långt har vi inte kommit så här långt. Den har inte varit uppe i kommunfullmäktige.

Klar efter sommaren?

Anders Degerman tror att handlingsplanen mot våldsbejakande extremism kan vara klar under 2017. 

– Jag skulle tippa på att den är färdig efter sommaren. 

Hur bra koll har ni på extremism och människor som rör sig i perifierin kring extremism?

– Det är jättesvårt att säga. Vi samarbetar tätt med polis och inom kommunen. Vi tar vara på de signaler vi får, men det här är ju väldigt svårt. Det här är inte människor som vill synas och det kan också vara människor som kommer utifrån. 

Har ni något antal på hur många individer det handlar om?

– Något sådant finns inte. 

Hur jobbar ni rent konkret med det förebyggande arbetet?

– Vi försöker att jobba nära ungdomarna, så att de får ett sammanhang. En människa som är en del av samhället blir också en bra medborgare oftast. Vi arbetar med skolorna och elevhälsan får högt betyg. Det sker kontinuerliga hälsosamtal. Vi jobbar nära barn och ungdomar med kultur- och fritidsverksamheten och träffar dem på Fabriken och tar de viktiga samtalen. Vi försöker lotsa in dem i föreningslivet. Det är utanförskapet som är farligt och det försöker vi motverka. 

Hur ser utanförskapet i Vimmerby ut?

– Jag tror inte att vi skiljer ut oss på något negativt sätt. Det finns ett starkt kultur- och fritidsliv för Vimmerbys ungdomar. Det finns bra sysselsättning och det lilla samhällets fördelar är att man är nära varandra. Alla känner alla på något sätt och då blir det lättare att hamna i bra sammanhang.

Kanske bara rykten

Tidigare har uppgifter gjort gällande att islamistiska extremister försökt att rekrytera i Bullerbyn i Vimmerby. Andra uppgifter har sagt att det bor människor med radikala religiösa uppfattningar i Vimmerby. 

– Vi har inte hört något mer om det sedan dess. Antingen var det bara rykten eller så är det något som vi inte känner till. Människor kan ha flyttat och det kan ha varit influenser från andra kommuner också. Lika gärna kan det ha varit rykten också. Det är viktigt att komma ihåg att den våldsbejakande extremismen inte bara rör den islamistiska utan även den höger- och vänsterextrema räknas in i begreppet.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt