Annons:

Ny solelsförening i Vimmerby – nu kan du bli andelsägare

Interimsstyrelsen för Solenergi i Vimmerby ekonomisk förening består av Per-Åke Svensson, Mats Farne, Caroline Hemmingsson och Kristina Lindelöf. Dessutom VEMAB:s vd Torbjörn Swahn.

Ny solelsförening i Vimmerby – nu kan du bli andelsägare

Solenergi i Vimmerby ekonomisk förening. Så heter en ny andelsförening som kommer att leverera solel till Vimmerby Energi- och Miljö AB. Nu kan den intresserade bli delägare.
– Det här är miljövänlig energiproduktion, och vi på landsbygden har ofta stora takytor som är lämpliga att erbjuda för solelsproduktion, säger Per-Åke Svensson, ordförande i interimsstyrelsen.

Annons:

Solenergin kommer att produceras på ett tak till ett fårstall i Vennebjörke. Gården ägs av Mats Farne, som också sitter i interimsstyrelsen för Solenergi i Vimmerby ekonomisk förening.

– Jag har haft en tanke redan från när vi byggde stallet 2010 att en solcellsanläggning borde ligga på taket. Tillsammans har vi under flera år diskuterat möjligheterna till och från inom vår lokala LRF-avdelning. När Kristina (Lindelöf, Ingebo Hagar) byggde sin anläggning och vi även kom i kontakt med Dan (Airosto, totalentreprenör) under förra sommaren började vi spåna mer på allvar. Sedan togs kontakten med Vimmerby Energi- och Miljö som har varit väldigt positivt inställda till projektet och arbetet satte efter det fart. Nu är föreningen bildad och vi sitter här och är i startgroparna att börja bygga. Det är jättekul att detta har blivit verklighet. Det är en stor investering och tack vare att vi gör det i en andelsägd anläggning kommer vi kunna fylla hela taket med solceller. Vi själva hade inte kunnat utnyttja hela taket, säger Mats Farne.

640 andelar

Totalt blir det 640 paneler och varje panel motsvarar en andel. En andel kostar 5 000 kronor. I nuläget har drygt en tredjedel av takets andelar tagits.

– Vi är så långt framme att vi redan tecknat en tredjedel av taket med interna intressenter. Nu går vi ut med erbjudande till intressenter, det kan vara hus- eller lägenhetsägare som inte kan ha en egen solcellsproduktion. Vi gör det inte för att tjäna pengar, vi räknar med en avkastning på investerat kapital på cirka fem procent. I första hand är vår tanke att utveckla det här på fler ställen och bygga ytterligare solcellsanläggningar, säger Per-Åke Svensson, ordförande i interimsstyrelsen och fortsätter: 

– Vi på landsbygden ser det här som en möjlighet och ett erbjudande från land till stad. Det är miljövänlig energiproduktion och nu har alla möjlighet att vara med. För de som bor i städer och tätorter och inte har möjlighet på egen hand är det här ett billigt och enkelt sätt att köpa in sig. Vi tror väldigt mycket på det här med andelsägda tak inför framtiden. Vi ser det här som en alternativ inkomstkälla till landsbygden i det långa loppet.

100 procent till VEMAB

Totalt landar projektet på en kostnad på mellan två och en halv och tre miljoner kronor.

– Vi har märkt av att det finns ett intresse i bygden. Kanske bor man i en lägenhet eller i ett kulturhus på Båtsmansgatan och tänker: "hur kan jag vara miljövänlig i min energikonsumtion?". Nu får man den möjligheten. Vi är landsbygdsföretagare som nu får en möjlighet att starta en affärsverksamhet tillsammans, säger Kristina Lindelöf, som sitter i interimsstyrelsen.

Dan Airosto, som driver bolaget Air By Solar, är totalentreprenör och huvudleverantör.

– På årsbasis förväntas det produceras strax under 160 000 kilowattimmar. Föreningen som äger den här anläggningen framåt kommer att leverera 100 procent utav produktionen till Vimmerby Energi- och Miljö AB. Det innebär att energin går till VEMAB och sedan ut i det allmänna nätet.

"Växande intresse"

Vimmerby Energi- och Miljö AB kommer alltså att ta emot hundra procent av den energi som produceras.

– Det finns ett växande intresse och det här är något som kommer. Som ett lokalt energibolag måste vi vara med på tåget och se vad det innebär både ur ett elförsäljningsperspektiv och ett miljöperspektiv. Vi vill också se hur vårt elnät kan utvecklas. Vennebjörke är en jättebra placering för vårt elnät och det här medför att vi akn ta emot på det enkelt sätt och nu anpassar vi oss efter det, säger Torbjörn Swahn, vd för VEMAB. 

Solelen blir en bra mix i VEMAB:s befintliga elnät. 

– Tillsammans med vårflodselen och det från kraftvärmeverket blir det en bra mix. Det här kan ge oss mycket och vi vill profilera oss som miljövänliga försäljare.

Köpt 100 andelar

Redan nu har Strömstyrkan, som är med i projektet, köpt 100 andelar. VEMAB har köpt 20 andelar. Även Kulturskolan i Vimmerby är delägare. 

– Vi tycker att det här är ett trevligt projekt att vara med i som större delägare. Vi vill hjälpa till att få igång anläggningen också, säger Strömstyrkans Niklas Johansson. 

Ett samarbetsavtal mellan föreningen och VEMAB är också klart.

– Det sträcker sig fem år framåt i tiden. Vi kommer att köpa in produktionen som sker här under fem år framöver, säger Swahn. 

På taket i Vennbjörke ska 64 lägenheters elproduktion per år kunna produceras. En lägenhet motsvarar ungefär tio andelar.

Solcellsanläggningen ska vara igång till hösten. 

– Vi jagar fler tak, men börjar med det här, säger Per-Åke Svensson. 

Föreningen har också sökt pengar av Länsstyrelsen till projektet.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt