Annons:

Man slog sina barn och sin fru flera gånger – döms inte till fängelse

En man i 35-årsåldern döms för att ha misshandlat sin fru och sina döttrar. Foto: Kalmar tingsrätt

Man slog sina barn och sin fru flera gånger – döms inte till fängelse

En man i 35-årsåldern döms för att ha misshandlat sin fru och sina två döttrar. Han döms också för att ha hotat sin fru. Han frias dock från misstankarna om grov kvinnofridskränkning och ofredande – och slipper också fängelse. I stället blir hans straff 100 timmars samhällstjänst.

Annons:

Mannen, som är i 35-årsåldern, är skriven på en adress i Hultsfreds kommun. 

Familjen har bott på flera olika platser i Sverige de senaste åren och våldet från mannen mot de tre övriga familjemedlemmarna har utövats i bland annat Målilla, Vimmerby och Ystad. 

I förhör har mannens hustru beskrivit tillvaron tillsammans med mannen som fylld av våld, hot och kränkande beteenden mot både henne och parets gemensamma döttrar. Det mamman har beskrivit vinner stöd i många delar av döttrarnas berättelser. Flickorna har beskrivit hur mamman återkommande utsatts för kränkande behandling, de har också berättat om våld som de själva utsatts för av pappan.

Mannen har dock förnekat bilden helt. Han menar att det aldrig har funnits några problem i deras relation och misstänker att en väninna har påverkat hans hustru, som i sin tur har påverkat barnen. 

Slog flickorna i snön

Mannen döms dock för fyra fall av misshandel och olaga hot. Däremot frias han från åtalet om ofredande och åtalet om grov kvinnofridskränkning. 

När det gäller misshandelsdomarna rör de både döttrarna och mamman. 

Vid den första händelsen har pappan slagit en av döttrarna när de lekte i snön i Vimmerby. Då ifrågasatte den andra dottern varför pappan slog hennes syster – och då blev även hon slagen. Flickorna ska ha kommit in och frågat en vuxen varför deras pappa slagit dem. Flickornas berättelse har vunnit stöd av flera vittnen.

Vid ett annat tillfälle blev pappan arg på en av döttrarna som bytt kanal på tv:n. Då utdelade han en örfil till flickan. Den andra dottern protesterade – och fick även hon en örfil. 

Tingsrätten finner det styrkt att mannen har slagit dottern i ansiktet med öppen hand vid minst två tillfällen och därmed ska han dömas för misshandel enligt åtalet. Våldet har utövats av en vuxen mot ett litet barn, som dessutom är en närstående. Därför kan inte gärningen bedömas som ringa, konstaterar tingsrätten.

Vid ett tredje tillfälle har pappan velat ha hjälp av den äldsta dottern med att översätta något från svenska. Flickan bad då pappan vänta en liten stund – då fick hon en örfil i ansiktet. Inte heller här kan misshandeln bedömas som ringa, skriver tingsrätten.

Slängde ut frun i regnet

Vid ett tillfälle ska frun ha sagt till mannen, som spelat fotboll och inte duschat på flera dagar, att han borde duscha. Då blev kvinnan utslängd i regnet. Han ska också ha sagt kränkande saker om hennes familj. Först vägrade kvinnan att gå ut – men då blev hon slagen av mannen. Han ska ha slagit henne med knuten näve flera gånger på hennes överarmar, sparkat henne på smalbenet och sedan slängt ut henne från bostaden. Först efter någon timme vågade barnen öppna dörren för att kvinnan skulle kunna komma in igen. 

I samband med att familjen bodde i Målilla skulle kvinnan göra lunch till familjen. I köket, som var ett gemensamt kök, befann sig flera män. Det här gjorde mannen irriterad och han sa att hon endast ville vara i köket på grund av det. 

Mannen ska sedan ha kallat henne för hora, sagt att han skulle slänga ut henne genom fönstret och slå ut hennes tänder. Sedan ska han ha utdelat två örfilar som båda träffade på samma sida av ansiktet. 

När det gäller hotet om att slänga ut kvinnan genom fönstret så får det stöd av döttrarnas berättelse. Tingsrätten anser att de enskilda gärningarna under den fjärde åtalspunkten, som beskrivs här ovan, därmed är styrkta. 

Frias från ofredande

Mamman och de två barnen bodde under en tid på skyddat boende. Då kom mannen dit. Mannen har uppgett att han bara ville träffa sina döttrar, medan kvinnan uppgett att han ville ta med sig en av döttrarna därifrån. Mamman ska ha skrikit och ringde till en som jobbade på boendet. Polisen kom till platsen. 

Men tingsrätten anser att den åberopade utredningen inte ger tillräckligt belägg för att mannen ofredat dottern. Åtalet ogillas därför. 

Frias från grov kvinnofridskränkning

Åklagaren försökte även få mannen fälld för grov kvinnofridskränkning. Tingsrätten anser dock att mannen inte gjort sig skyldig till grov kvinnofridskränkning. 

"Brottet grov kvinnofridskränkning förutsätter bland annat att var och en av de brottsliga gärningarna utgjort led i en upprepad kränkning av den drabbades integritet. Frågan om hur många kränkningar som krävs för att kränkningen ska anses upprepad bedöms med utgångspunkt i gärningarnas karaktär", skriver tingsrätten.

Tingsrätten konstaterar att det våld som utövats får anses ha varit av jämförelsevis begränsad omfattning och medfört endast lindriga skador. 

Tingsrätten anser därför att gärningarna inte framstår som så allvarliga att de ska bedömas som grov kvinnofridskränkning. Därmed ogillas åtalet. 

Domen kan överklagas

Med anledning av att gärningarna har begåtts mot närstående personer på platser där de haft särskild anledning att känna sig trygga gör att tingsrätten finner att det samlade straffvärdet motsvarar fängelse i tre månader.

"Brotten är av sådan art att påföljden bör bestämmas till fängelse", skriver tingsrätten.

Mannen förekommer dock inte i belastningsregistret och mannen har förklarat att det inte finns något som hindrar att han utför samhällstjänst. Han har också samtyckt till detta.

"Tingsrätten anser därigenom att det finns förutsättningar att i stället för fängelse bestämma påföljden till villkorlig dom i förening med samhällstjänst, 100 timmar", skriver de. 

Alternativstraffet bestäms till tre månaders fängelse.

Domen kan överklagas till Göta hovrätt senast den 4 maj 2017.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt