Annons:

Förvaltningschefen om kritiken från vårdnadshavarna:

Förvaltningschefen Ola Karlsson har förståelse för vårdnadshavarnas oro. Foto: Arkivbild

Förvaltningschefen om kritiken från vårdnadshavarna: "Vi vet inte vad som hänt"

Polisen misstänker att ett barn fördes bort från förskolan i Frödinge på onsdagen. Flera vårdnadshavare vår tidning talat med är kritiska mot hur informationen nådde dem.
– Vi hade liksom ingen information att ge, säger förvaltningschefen Ola Karlsson.

Annons:

Ett barn försvann från förskolan i Frödinge under onsdagen. En stund senare hittades barnet av allmänheten i ett dike några kilometer därifrån.

Polisen har inlett en förundersökning om olaga frihetsberövande och misstänker att en man i en röd bil fört bort barnet från förskolan. Men informationen till vårdnadshavare på förskolan kom först på torsdagseftermiddagen. Då hade många vårdnadshavare redan läst om händelsen i media.

Något som flera vårdnadshavare Dagens Vimmerby talat med är otroligt besvikna över.

– Dag ett när det hände vid lunchtid så blev det ett polisiärt utredningsärende. Polisen genomförde förhör med personal, familjen och barnet. Vi hade liksom ingen information att ge ut. Vi är fortfarande osäkra på vad det är som har hänt och därför har polisen vänt sig till allmänheten efter tips. Vi vet inte exakt vad det är som har hänt, men ni skrev i er rubrik att det en man rövat bort ett barn, säger barn- och utbildningsförvaltningens chef Ola Karlsson.

Vi skrev att ett barn blivit bortfört av en man eftersom det var polisens misstanke.

– Men det har lett till att det har blivit en sanning. Jag vet i nuläget inte om det är så. Vi vet inte exakt vad som har hänt, men rektor skickade ut information till vårdnadshavarna dagen efter. Jag har full förståelse för att vårdnadshavare vill ha information snabbt, men vi har inte jättemycket information att dela med oss av. Vi är beroende av information från polisen också kring vad som hände. Det är skälet och vi kan inte informera om något vi inte riktigt känner till. Det kan också skapa oro. 

Polisens misstankar är ju att ett barn förts bort av en man i en röd bil?

– Misstänker ja, men rubriken var att det hade hänt. Många ser det så nu och så kanske det också är, men vi vet inte om det är så. Vi får se vad polisens utredning visar och om den kan bringa klarhet i vad som har hänt.

Det finns ett tvivel från er kring det?

– Jag säger inte det. Det jag säger är att vi inte vet exakt vad som har hänt. Polisen misstänker det och vi hoppas att deras arbete kan bringa klarhet i det. Jag säger inte att jag tvivlar, det jag säger är bara att vi inte vet exakt ännu.

Ett flertal vårdnadshavare är väldigt kritiska till att de fick ta del av informationen från media eller på annat sätt. Det man vet är ju att ett barn försvann från förskolan. Kunde man inte informerat om det och polisens misstankar?

– En polisutredning pågår och när vi inte visste om det hänt eller inte, så ledde det till att vi dag ett inte gick ut med något. Vi visste inte exakt vad som hänt och det är vi fortfarande osäkra på. Dagen efter gick det ut ett brev från rektorn med information. 

Det var återigen dagen efter händelsen och efter att flera medier publicerat polisens misstankar?

– Jag vet inte vad jag ska säga mer än vad jag har sagt. 

Kunde man inte ha förekommit det faktum att vårdnadshavare fick läsa om det här i media?

– Sett i efterhand kunde vi eventuellt ha skickat ut information dag ett om att ett barn varit försvunnet från förskolan. Men det som skedde när polisen var där och det som pågick däromkring gjorde att det informationen inte kom ut då, utan dagen efter.

Har du förståelse för att vårdnadshavare är kritiska till det?

– Självklart. Jag har full förståelse för att det finns en stor oro, nu när vi inte fullt ut vet vad som har hänt. Det finns en oro hos personal, vårdnadshavare och rektor. Självklart har jag förståelse för det, men jag är samtidigt oerhört tacksam för att barnet kunde hittas relativt fort och oskatt vad vi vet. 

Vårdnadshavare har valt att inte ta sina barn till förskolan. Hur ser du på det?

– Jag har hört det från rektor, men har egentligen inga kommentarer kring det. 

Genomför intern utredning

Just nu genomförs, utöver polisens utredning, även en intern utredning på förvaltningen. 

– Vi hoppas likväl som alla andra att polisens utredning kan bringa klarhet i vad som faktiskt har hänt. Det vi gör internt är att granska vårt arbete och polisen utreder själva händelsen i sig. Vi granskar om rutiner har följts eller om rutiner inte har följts. Vi tittar på om rutiner behöver förändras. I övrigt gör vi kan vad vi kan för att stödja personalen på förskolan. Det här är förstås obehagligt och de är både skärrade och ledsna.

Den interna utredningen leds av förskolans rektorn.

– Vi vill reda ut om vi följde våra rutiner, om vi gjorde vad vi skulle eller om vi missade att följa våra rutiner. Kommer vi fram till att vi måste förändra något, så kommer vårdnadshavare att informeras om det. 

När kan den utredningen vara klar?

– Den började i onsdags och den bör vara färdig under nästa vecka.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt