Annons:

Släppte ut två illrar i naturen – frikänns från åtal om djurplågeri

En man som släppte ut två tamillrar på en åker frikänns från åtalet om djurplågeri.

Släppte ut två illrar i naturen – frikänns från åtal om djurplågeri

En man i 35-årsåldern från en ort i Oskarshamns kommun frias från misstankarna om djurplågeri. Mannen hade släppt ut två tamillrar på en åker.

Annons:

Det var under sommaren 2015 som mannen släppte ut två illrar på en åker. Han övergav djuren där utan foder, vatten, tillräcklig tillsyn samt utan skydd, menade åklagaren.

Mannen menade däremot att han inte borde dömas för djurplågeri, då han inte utsatt illrarna för lidande. Han medgav dock att han agerat så som åklagaren gjort gällande.

Tingsrätten konstaterar att det i och för sig är förbjudet att släppa ut ett tamt djur i skogen, men att det inte med automatik innebär att det är en fråga om djurplågeri. Enligt tingsrätten framgår det inte av yttrandet från Jordbruksverket att en iller alltid far illa av att bli släppt i det fria.

I det här fallet handlade det om illrar som inte var ungar och förhållandena har inte varit sådana att var och en förstår att illrarna inte skulle kunna klara sig. Tingsrätten kommer därför fram till att det inte är ställt utom rimligt tvivel att illrana utsatts för lidande.

Tingsrätten var enig i beslutet.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt