Annons:

Riskfylld helg – då åker 255 ungdomar till Liseberg

Peter Knutsson, resenären Filip Jacobsson och Camilla Karlsson är laddade för Lisebergsresan.

Riskfylld helg – då åker 255 ungdomar till Liseberg

Lisebergsresan är på väg att bli en tradition. Snart åker Fabriken med en massa Vimmerbyungdomar till nöjesparken.
– Trycket har varit enormt, säger Fabrikens Camilla Karlsson.

Annons:

Valborgsmässoafton är en av de mest riskfyllda kvällarna. Många ungas alkoholdebut sker då – men för att undvika det har Fabriken i flera år ordnat ett riktigt starkt alternativ för ungdomarna. Man åker till nöjesparken Liseberg i Göteborg och spenderar en heldag. 

– Det här är femte eller sjätte året, så det börjar bli en tradition. Det har gått lite upp och ned hur många som har åkt med. Förra året tog det en månad innan bussarna var fullbokade. I år gick det på tre dagar, säger Camilla Karlsson, som jobbar på Fabriken. 

Trycket för att få en plats på resan är enormt. 

– Det har varit ett enormt tryck i år. Det är 255 som ska åka med och det blir fem bussar. 

Varför är intresset så stort i år, tror ni?

– Många har varit med på tidigare resor och vet hur roligt det är. Sedan får de nog med sig kompisar också, säger Peter Knutsson, Fabriken. 

Kostar inte skjortan

En heldag på Liseberg kostar inte, som man skulle kunna tro, skjortan för ungdomarna heller. 300 kronor betalar de för entré, åkband, matbiljett och bussresa. 

– Priset ligger på 700 kronor, och då är ju redan det subventionerat tack vare gruppriser och så. Men det här skulle inte fungera utan det ekonomiska stödet, säger Camilla Karlsson. 

Ansgarius-Stiftelsen och Sparbankssiftelsen bidrar med 30 000 kronor vardera till resan. Rydéns Buss, som kör bussarna, bidrar också. Svenska kyrkan likaså. 

Dessutom hjälper Vimmerby Camping, Majblomman och Rädda Barnen till så att ungdomar som egentligen inte har råd får åka med på resan.

– Vi är väldigt tacksamma för det här stödet, det hade inte varit möjligt annars. 

"Skötsamma och exemplariska"

Samtliga elever på högstadiet och gymnasiet får chansen att följa med till Liseberg. Målet är att ge ungdomarna ett alternativ på Valborg. 

– Alla är så skötsamma och exemplariska. Vi har en återsamling mitt i, vi är ju där hela dagen, och då brukar alla komma och pricka av sig. Det här är ju en chans att ha en bra ursäkt för att inte behöva gå på fest också, att man ska åka iväg. 

I år har man till och med fått säga nej till elever i och med det stora trycket för att få följa med. Tio vuxna finns med på Liseberg. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt