Annons:

Öppnar för att köpa skolan för en krona – här är kravlistan

Pelarne skola. Foto: Vimmerby kommun

Öppnar för att köpa skolan för en krona – här är kravlistan

Turerna har varit många. Nu meddelar hembygdsföreningen i Pelarne att de har för avsikt att förvärva skolbyggnaden för en krona av Vimmerby kommun.
Men för att det ska ske måste kommunen uppfylla en rad krav som hembygdsföreningen ställer.

Annons:

Hembygdsföreningen i Pelarne har fått möjlighet av Vimmerby kommun att köpa skolbyggnaden i Pelarne för en krona. 

Fram tills nu har man sagt nej. 

I en handling till Vimmerby kommun skriver hembygdsföreningen nu att man har för avsikt att köpa skolan. 

"Köpet kan genomföras om Vimmerby kommun accepterar nedanstående punkter och att det i överlåtelsebesiktningen inte framkommer något som kan hindra köpet", står det att läsa i den inskickade handlingen. 

Vill ha femårigt driftbidrag

Den första punkten handlar om att byta från olja till bergvärme. Det beräknas kosta drygt 700 000 kronor. Av detta hoppas hembygdsföreningen på ett bidrag från Boverket på halva beloppet. Sedan vill man att kommunen ska stå för den andra hälften. Boverket kräver, för att bevilja bidraget, att kommunen står för en tredjedel. 

Man vill också ha ett årligt driftbidrag på 100 000 kronor. Driftdraget ska sträcka sig över fem år, vilket innebär att man totalt vill ha en halv miljon kronor från Vimmerby kommun. 

Den tredje punkten är att samtliga befintliga inventarier ska ingå i köpet. 

Dessutom kräver man att fastighetschefen utses som resurs för skolans styrelse, att ägarformen måste utredas och att överlåtelsen måste invänta klartecken från Bolagsverket, Boverket, Skattemyndigheten och Jordbruksverket.

Dagens Vimmerby har sökt kommunalråden Tomas Peterson (M) och Helen Nilsson (S) för att kommentera, men det har skett utan framgång.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt