Annons:

Kinnbom om Byggmax:

Utvecklingschefen Patrik Kinnbom. Foto: Simon Henriksson

Kinnbom om Byggmax: "Finns olika möjligheter"

Byggmax vill etablera sig i antingen Vimmerby eller Hultsfred. Utvecklingschefen Patrik Kinnbom har jobbat med byggvarujätten under en tid.
– Det viktigaste är att de kommer till området. Oavsett Vimmerby eller Hultsfred skulle det göra lika mycket nytta, säger han.

Annons:

Vimmerby kan bli ett nationellt företag rikare. 

Byggvarukedjan Byggmax är inne på att etablera sig i mindre städer och är intresserat av antingen Vimmerby eller Hultsfred. 

– Jag har hållit på med dem i två månader. De hörde av sig tidigare i år och ville etablera sig här, säger Patrik Kinnbom, utvecklingschef i Vimmerby kommun. 

Inledningsvis rörde etableringen Ceos-området. 

– Det hade passat väldigt bra. Man var inne på att förvärva en tomt nere på Ceos och de skulle börja med ett nytt koncept, där det går in i mindre städer. Annars är de etablerade mest i stora städer. Men sedan backade de på att förvärva en tomt på Ceos. Som jag förstår det vill de testa det här konceptet i mindre städer och därför vill de hyra lokaler. Det är synd att de inte ville etablera sig på Ceos, men det spelar ju ingen större roll, då området är nästan helt sålt. Men vi vill ju gärna ha dem till Vimmerby.

I kontakt med en fastighetsägare

Patrik Kinnbom har varit i kontakt med en fastighetsägare, säger han. 

– Fastighetsägaren skulle ringa upp dem och prata med dem och se om möjligheten finns. Det kan ju också vara så att en privat byggherre kan bygga åt dem och att de sedan hyr. Det finns många olika möjligheter. 

Byggmax vill ha en lokal på nästan 600 kvadratmeter och en yta på 7 000 kvadratmeter. 

– Det är svårt med lokaler. En privat aktör kan bygga åt dem, men det finns ingen lokal som lämpar sig för det med ett område till. Detaljplanen måste stämma överens också. Vi pratade ett tag om VTT-fastigheten, men detaljplanen tillåter inte handel utan industri. Det är ingen liten detaljplaneändring, utan det tar minst ett år. Utanför finns heller inget område på 7 000 kvadrat. Vi är lite låsta. 

Byggmax vill ligga ganska centralt i Vimmerby. 

– Man kan inte placera dem hur långt utanför som helst heller. De vill ha närhet till annan handel, handel föder ju handel. 

Hur stora är möjligheterna att det blir Vimmerby och inte Hultsfred?

– Det beror helt och hållet på vad som händer med en privat fastighetsägare. Jag vet ingen som har en färdig lokal, men jag vet fastighetsägare som har mark. 

"Konkurrens är bra"

Att få hit Byggmax vore positivt, säger Patrik Kinnbom. 

– Jag tror att konkurrens är bra. Det finns fina byggvaruhus, men det här är ett annat segment. Det här är mer för den händige hemmasnickraren. Konkurrens är bra och det finns ett stort upptagningsområde. 

Vad skulle det kunna innebära i arbetstillfällen?

– Vi har inte pratat om det. Vi har bara pratat lösningar med lokaldelen. Men arbetstillfällen skulle det ju absolut innebära. Hur många kan jag inte säga.

Hur hårt kommer ni jobba för att få hit dem?

– Jag är i kontakt med markägare och företagare och jag ska försöka få till en avstämning i dag eller i morgon. Jag läste en annons i DI (Dagens Industri) för några år sedan och då ringde jag upp dem. Men då var de inte intresserade av Vimmerby. Jag tänkte att det vore perfekt med Ceos, men då var de inte mogna för Vimmerby. Nu verkar de ha ändrat sig och det är jag jätteglad för. 

"Vet ingen"

Kinnbom anser att det viktigaste är att Byggmax kommer till antingen Vimmerby eller Hultsfred.

– Det roliga är om de etablerar sig i området. Vi har lika stor nytta av det oavsett om det är Vimmerby eller Hultsfred. Det är positivt oavsett. 

När tror du att något kan vara löst?

– Går de in i ett förfarande där de hyr, så kommer man inte in på tre månader. Men en lokal kan man kliva in i ganska snabbt, men jag vet ingen i nuläget. Har någon en klok lösning vore det jättebra.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt