Annons:

  • Ny Folktandvård för mångmiljonbelopp invigd i Vimmerby:

    På torsdagen invigde Anders Nylander, tandvårdschef i Kalmar län, Folktandvårdens nya klinik i Vimmerby.

  • Ny Folktandvård för mångmiljonbelopp invigd i Vimmerby:

    Hela gänget som jobbar på Folktandvården i Vimmerby.

Ny Folktandvård för mångmiljonbelopp invigd i Vimmerby: "Varit en dröm"

Nästan exakt ett år efter att spaden sattes i marken är den nya Folktandvården i Vimmerby invigd. Totalt kostar det 20 miljoner kronor för Landstinget.
– Det här har varit en dröm länge, säger Anders Nylander, tandvårdschef i Kalmar län.

Annons:

Efter åratal av önskemål och drömmar står en ny Folktandvård klar i Vimmerby. 

På torsdagen invigdes den nya lokalen av tandvårdschefen Anders Nylander. 

– Det här har varit en dröm länge. Redan 2002 började vi prata om det och 2008 kom den första ritningen. Sedan har det dragit ut på tiden. Medarbetarna har drömt länge och den gamla var orationell. Här får vi helt andra möjligheter, allt är mycket mer modernt, säger tandvårdschefen Anders Nylander.

Den sterila delen ligger numera centralt.

– Sedan början av 2000-talet har vi byggt på det här sättet och att ha den sterila delen i hjärtat av lokalen gör att man enkelt kan jobba. Så är alla kliniker uppbyggda i dag. 

Effekterna av det är många. 

– Det sparar tid och resurser. Det ger också bättre hygienvård. Innan hade vi ett sterilbiträde som låg längst ned i lokalen. Nu har det den mest centrala delen, säger Pia Nicklasson, samordnare för Folktandvården centralt. 

Byggd för att skapa lugn

Lokalen är också byggd för att motverka rädsla hos den som besöker tandläkaren. 

– Vi strävar efter en lugn och trygg miljö, för många känner ett visst obehag för tandläkarbesöker. Vi jobbar mycket med färgsättningen för att skapa lugn. Vi vill också ha in ljus. Lugna färger ska ge trygghet och det är en viktig del, säger Anders Nylander och Pia Nicklasson.

Länets finaste folktandvård finns i Vimmerby nu, säger de. 

– Varje gång vi har byggt en ny har jag känt att vi har lyckats. Nu känner jag det igen. Vi är också förberedda på framtiden, vi ligger så långt fram som vi kan.

17 personer

I nuläget jobbar 17 personer på Folktandvården i Vimmerby. Någon direkt effekt när det gäller antalet anställda blir det inte. 

– Inte som det ser ut nu, men den här kliniken är byggd för framtiden. Vi är konkurrensutsatta och hoppas att nya moderna lokaler ska kunna attrahera intressenter. Vi ska kunna ta emot nya patienter här. På sikt vet vi att Vimmerby kmmer att växa och vi jobbar mycket med tillgängligheten, säger Anders Nylander.

Sedan millenieskiftet har nästan samtliga av länets folktandvårder fått nytt utseende. 

– Vi har byggt den här principen av lokaler sedan början av 2000-talet. I Oskarshamn har man börjat gräva och man är också igång i Emmaboda. Det är en klinik som inte är projekterad ännu och det är i Högsby.

Kostar 20 miljoner

Totalt kostar den nya kliniken Landstinget drygt 20 miljoner kronor. För Folktandvården handlar det om en investering på drygt fyra miljoner kronor. 

– Landstinget bygger åt oss och vi hyr av dem. Investeringen invändigt får vi stå för själva och det ligger någonstans mellan tre och en halv och fyra miljoner kronor, säger tandvårdschefen Anders Nylander. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt