Annons:

Buskörning största problemet för besökarna på Öppet hus

Håkan Karlsson och Gabriella Bodger tog emot allmänheten under öppet hus. Foto: Jakob Karlsson

Buskörning största problemet för besökarna på Öppet hus

I torsdags höll Polisen i Vimmerby öppet hus på stationen. Ett 30-tal besökare träffade Håkan Karlsson och Gabriella Bodger – och det största problemet bland besökarna rörde trafikstörningar.
– Det är framförallt det man stör sig på, säger Gabriella Bodger.

Annons:

I torsdags kväll tog Håkan Karlsson och Gabriella Bodger emot allmänheten på polisstationen i Vimmerby. Som så många gånger förr när polisens arbete i Vimmerby diskuterades kom mycket att handla om trafikstörningar.

– Trafikstörning är framförallt det man stör sig på, men det är individuellt också. Har man varit utsatt för ett inbrott är man mer rädd för det, men det är ingen av de som kommit som varit rädd för att bli nedslagen eller som känner otrygghet för att gå ute, säger Gabriella Bodger.

Polisen kommer göra en sammanställning av synpunkterna som framkom och se vilka åtgärder man kan sätta in. Att jaga epagäng har blivit svårare med tiden.

– På 80-talet kunde vi ta ett flera på en kväll, men nu kan vi bara stå på samma ställe i tio minuter, sedan är vi rökta. Det sprider sig så fort i dag. Om vi tar en så vet alla om det sedan, säger Håkan Karlsson.

 "En helt annan problembild"

Karlsson framhåller att allmänheten inte har insyn i den prioritering som Polisen måste göra.

– Det var ganska länge sedan som vi hade en dödsolycka i centrum, men folk knarkar ihjäl sig och 2 000 tar livet av sig varje år. Vi ser en helt annan problembild än vad allmänheten gör, särskilt när det gäller psykisk ohälsa och narkotika. Trafikverket har en nollvision och jag kan tycka att det behövs det när det gäller självmord också. Där ser vi inga nationella satsningar, säger han.

Ett annat ämne som diskuterades var inbrott, där allmänhetens vaksamhet är av stor vikt.

– Det får inte bli för gammalt. Med grannsamverkan ska man kunna krympa brottstiden för att ge oss en chans. Ibland kan det gå en månad innan vi får in en anmälan. Nyligen anmälde kommunen att en dator försvunnit, men de hade inte en aning om när den försvann. Då blir det omöjligt för oss. Vi vet också att chansen för ett inbrott i ett villaområde ökar med upp till 50 procent om det nyligen skett ett i samma område. Därför lägger vi lappar i brevlådorna i närområdet, men det är sällan någon ser eller hör något.

 "Blivit populär"

Öppet hus är ett sätt för Polisen att bli mer tillgänglig för allmänheten. Där ingår också satsningen på en lokal Facebook-sida.

– Den har blivit populär. När vi lade ut något om hastighetskontroll blev det många kommentarer. Folk ville ha oss till 20 olika orter. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt