Annons:

Så kan vädret bli på midsommarafton:

Hur blir vädret på midsommarafton? Vi ställde frågan till SMHI:s meteorolog Alexandra Ohlsson. Foto: MostPhotos

Så kan vädret bli på midsommarafton: "För det ser det lovande ut"

Sill, nubbe och jordgubbstårta utomhus? Mycket talar för att det kan bli verklighet på midsommarafton.
– I nuläget ser det väldigt lovande ut, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Annons:

Få gånger funderar vi så mycket på vädret som dagarna innan midsommar. Det är inte så konstigt, menar Alexandra Ohlsson, som är meteorolog på SMHI.

– Midsommarafton är en dag där man vill vistas ute från tidig morgon till sen kväll. Det är en dag som är extremt väderberoende, konstaterar hon.

Hur ser då prognosen ut för Kalmar län inför midsommar? Fortfarande är det tidigt och något osäkert med drygt en vecka kvar, men en viss prognos kan man lämna.

– Jag kan inte vara så detaljerad utan prognosen kommer bli mer och mer säker under början av nästa vecka. I stora drag kan man säga att det finns tendenser till hur midsommarafton kan se ut. För orterna Vimmerby, Hultsfred, Västervik och Kalmar ser det väldigt lovande ut. Det är likartade tendenser i samtliga kommuner med ett högtryck i hela det här området. Det kan nog bildas en del stackmoln, men det ser ut att vara åt det torrare hållet. 

En midsommar fri från regn? Tja, det är möjligt. Men inte heller det går det att jubla åt ännu.

– Det som är ett orosmoment inför midsommarfirandet är en prognos som visar ostadigt väder över Baltikum. Det är ett regnområde där. Kommer det ligga kvar eller röra sig ut över Östersjön? Det blir avgörande, säger Alexandra Ohlsson.

20 eller kanske till och med 25 grader

Det går alltså inte att ta för givet att man kan inta nubben och sillen med en midsommarkrans i håret ute i det fria. Om man inte samtidigt kan köpa att bli blöt, alltså.

– Nej, man kan inte ta något för givet. Prognosen är ju för en och en halv vecka framåt i tiden och det kan ske förändringar i hur det utvecklar sig. De kommande dagarna kommer vi se mer och mer hur det ser, men i nuläget ser det väldigt lovande ut. Om några dagar kommer vi kunna säga om man behöver tänka till på en backup-plan ifall det finns risk för regn. 

Det ska dock bli ganska höga temperaturer i vårt område.

– Det finns en osäkerhet även gällande temperaturen, men det kan ligga runt 20 grader. Det kan möjligen vara på väg varmare luft från Tyskland som kan röra sig upp hit. Det skulle kunna innebära temperaturer på runt 25 grader, men det är lite osäkert hur långt inom Sverige den varma luften rör sig.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt