Annons:

  • Oväntat populär torpvandring på Tuna Gård

    Ett hundratal besökare kom till tisdagens torpvandring på Tuna Gård. Foton: Bertil Andersson

  • Oväntat populär torpvandring på Tuna Gård

    Gården ägs av Åke Hammarskjöld som berättade om flera historiska händelser.

  • Oväntat populär torpvandring på Tuna Gård
  • Oväntat populär torpvandring på Tuna Gård
  • Oväntat populär torpvandring på Tuna Gård
  • Oväntat populär torpvandring på Tuna Gård
  • Oväntat populär torpvandring på Tuna Gård
  • Oväntat populär torpvandring på Tuna Gård
  • Oväntat populär torpvandring på Tuna Gård
  • Oväntat populär torpvandring på Tuna Gård
  • Oväntat populär torpvandring på Tuna Gård
  • Oväntat populär torpvandring på Tuna Gård

Oväntat populär torpvandring på Tuna Gård

Hembygdsföreningen i Tuna bjöd under tisdagskvällen in till en torpvandring på Tuna Gård. Så mycket till vandring blev det inte, då husen som besågs var väl samlade. Däremot så kom det betydligt fler besökare än vad man räknat med. Istället för 20-30 personer så infann sig nära hundratalet.

Annons:

Till en början tog gårdens ägare Åke Hammarskjöld emot på herrgårdsbyggnadens trappa och redogjorde för gårdens drift i dagsläget. Först påtalade han vikten av de duktiga medarbetare som han har omkring sig som möjliggör gårdens drift.

Till gården hör en större skogsareal som bidrar med de största intäkterna. Även ett jordbruk, som är utarrenderat till Kjell Davidsson bidrar till gårdsbilden. I dag bedrivs mjölkproduktion och Åke hoppades att det skulle vara möjligt även i framtiden om man fann energisnåla och ekonomiska produktionsformer.

En annan viktig del av gården  är Tuna Grus, en bergtäkt som man startade upp för åtta år sedan. Den har haft en mycket positiv utveckling och ger nu större omsättning än skogen. Till kunderna hör bland annat Skanska och Svevia, som har mycket höga kvalitetskrav. Även turism, jakt och Lövparken är delar av gårdens verksamhet.

Många K-märkta byggnader

De inkomster som ges, går tillbaka till mindre lönsamma delar. Fastigheten består av en mängd kulturbyggnader som hela tiden ska underhållas. Då många av dem är K-märkta krävs särskilda metoder och material som gör det kostsamt. I många fall måste man ha tillstånd av Länsstyrelsen för åtgärder.

Från huvudbyggnaden på gården förflyttade man sig till andra sidan av vägen där ett antal äldre gårdshus är belägna, såsom mejeri, snickeri, stall, hönshus, visthusbod samt ett bykhus.

Just det senare, vilket nu för tiden skulle kallas tvättstuga, var gigantisk. Den var i två våningar och där tvätt, när det begav sig, hängdes på tork på bägge plan. Som Åke sa: "De tvättade kanske inte så ofta förr i tiden."

Utvändigt är byggnaden bevarad i sitt ursprung, men invändigt ryms idag ett slakteri, vilket är helt omöjligt att se utifrån. Tidigare har även en handelsträdgård tillhört gården, vilket var vanligt vid större gårdar förr i tiden. 

Torparna fick möjlighet att arrendera

Åke redogjorde sedan historiskt om gårdens utveckling och hur hanns farfars farfar, Hugo Hammarskjöld varit den som gjort störst avtryck och förändringar. Till Tuna Gård hör nämligen en mängd torp som längre tillbaka i tiden utgjorde dagsverkstorp, vilket innebär att torparen betalade arrende genom att göra dagsverken på gården.

1910 avskaffades det systemet och avlönade arbetare, så kallade statare, kom att utföra arbetet i stället. Torparna fick då möjlighet att genom kontrakt arrendera sina små gårdar och var därmed befriade från arbetsplikten på gården. En kuriosa sak var att man tidigt hade egen elförsörjning på gården. Redan 1911 blev det möjligt genom ett stort bensindrivet aggregat. 

Svårt att få arbetskraft

Hugo utvecklade lantbruket från att tidigt bara bestått av tjugotalet kor, med låg avkastning. Åkermarken gav inte heller vad man önskade. Man började använda konstgödning som man grävde ner, samt dikade ut stora arealer.

Det gav större skördar och antal djur kunde ökas samtidigt som de kom att producera mer. Fler djur gav mer gödsel o.s.v. vilket gav en positiv utveckling. Hugo drev skötseln aktivt under fyrtio år. Under den tiden lät han bygga tretton bostäder och nitton ladugårdar.

Av dessa bostäder så har många det karaktäristiska "nyckelhålet" på verandan, en speciell utformning i snickeriet som kom att bli specifikt för Hugos arkitektur. Att han lät uppföra så många hus hade en baktanke. Det var svårt att få tag på duktiga arbetare, men med bra bostäder kunde man få många att stanna. Den stora utvandringen till Amerika samt storstädernas industrier dränerade nämligen landsbygden på yngre arbetsdugliga människor.

Inspelning av Farmen

Efter den genomgången kom Åkes mor, Eva-Kristina Hammarskjöld att berätta lite mera om en del människor som bott och verkat på gården. Det var många intressanta livsöden att ta del av.

Avslutningsvis framförde ordföranden i Hembygdsföreningen, Bengt Andersson, ett tack till värdfamiljen som gett möjlighet till kvällens gårdsvisning. Därefter bjöd den lokala LRF-avdelningen alla besökare på grillad korv.

För de som önskade fanns även möjlighet att åka för en titt på Tuna Grus verksamhet. I närheten av bergtäkten ligger torpet Kolhorva, som 2001 var inspelningsplats för första säsongen av dokusåpan Farmen. Många som då följde serien kommer säkert ihåg Qristna, Benny, Erik m.fl. bland de som medverkade.

Farmen-Qristinas humör satte färg på hela programserien. Erik Niva hade bluffat sig in som vegan, och blivit antagen därför att man trodde att det skulle bli bra TV genom de konflikter som skulle uppstå. Han ses numera som expertkommentator av fotboll på TV. Vinnaren av farmen det året, Benny Viberg, kom senare under en lång tid bli reklampelare för det lokala byggföretaget MaterialMännen. Benny var nämligen snickare till yrket. 

Bertil Andersson

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt