Annons:

Vimmerby en av landets sämsta kommuner för funktionshindrade

Vimmerby kommun hamnar långt ned på Humanas ranking av kommunernas tillgänglighet för funktionshindrade. Foto: Pixabay

Vimmerby en av landets sämsta kommuner för funktionshindrade

Vimmerby kommun hamnar i botten på Humanas ranking av tillgängligheten för funktionshindrade. Av de 197 kommuner som är med på listan hamnar Vimmerby på plats 192.

Annons:

Med det är man sämst i länet. Varje år rankar Humana landets kommuner när det gäller tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning. Mätningen utgörs av en enkät där kommunerna får svara på 20 frågor. Svarar en kommun på minst tolv av dem så räknas man med i rankingen.

– Det är anmärkningsvärt att en såpass stor andel av kommunerna ännu inte genomfört de enklaste, i stort sett kostnadsfria åtgärderna för att förbättra tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning, säger Jonatan Arenius, tillgänglighetsansvarig på Humana.

Bäst i länet är Oskarshamn med plats 23.

– Alla kommuner har en reell möjlighet att förbättra tillvaron för personer med funktionsnedsättning. Oskarshamn får höga poäng i undersökningen och ska känna sig stolta, men inte nöjda. Vi hoppas att de och alla andra kommuner fortsätter arbeta i samma anda, säger Jonatan Arenius.

"Vill uppmuntra politikerna"

Undersökningen visar att fyra av tio kommuner inte gör någonting för att driva på privata aktörers i frågan och lika många ställer inga tillgänglighetskrav när de ger tillstånd för uteserveringar.

– Vi vill uppmuntra politikerna att samarbeta med lokala intresseorganisationer och fortsätta att satsa på tillgänglighet. Även små insatser kan göra stor skillnad för de människor som har någon form av funktionsnedsättning och deras anhöriga, säger Jonatan Arenius.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt