Annons:

Nya beslutet: chefen kan flytta din semester

Din semester kan bli flyttad av din chef. Det slår Arbetsdomstolen fast. Foto: Pixabay

Nya beslutet: chefen kan flytta din semester

Längtar du till semestern? Det förstås.
Men ett nytt beslut i Arbetsdomstolen öppnar för en hårdare tolkning av semesterlagen – som ger chefen rätt att flytta ledigheten.
– Man kan fråga sig vilken planet de varit på i Arbetsdomstolen när de fattat det här beslutet, säger Johan Larson, vice ordförande i Vårdförbundet, till SVD.

Annons:

Det är en ny vägledande dom i Arbetsdomstolen som öppnar för en annan tolkning av semesterlagen. Domstolen har slagit fast att arbetsgivaren har rätt att flytta redan beviljade semestrar – om det är nödgat för att verksamheten ska fungera.

Domen gäller samtliga yrken.

– Detta är en tolkning av semesterlagen, och den gäller alla yrken. Men mest gäller det yrken där det är svårt att få ihop semestrar för att verksamheten pågår året om, som i vården, säger Anna Svanestrand, arbetsrättsjurist på Sverige kommuner och landsting till SVD.

"Fullt kaos"

Att frågan hamnade hos Arbetsdomstolen beror på att Vrinnevisjukhuset i Norrköping inte fick ihop bemanningen till sitt sommarschema 2014. Då flyttade arbetsgivaren ledigheten för fem barnmorskor – trots att semestern redan var beviljad och skulle börja om en månad. 

Vårdförbundet drev fallet med de fem barnmorskorna till Arbetsdomstolen och nu har de alltså gett arbetsgivaren rätt. Johan Larsson, vice ordförande i Vårdförbundet, tror att "fullt kaos" kan vänta om fler arbetsgivare väljer att ta efter. 

Sätter arbetsgivaren i system inom vården att flytta personalens semestrar, så lär det bli svårare att locka folk i tillräckligt stor utsträckning, tror han.

– Man kan fråga sig vilken planet de varit på i Arbetsdomstolen när de fattat det här beslutet, säger han till tidningen.

"Gjort tillräckligt"

Enligt beslutet hade arbetsgivaren gjort tillräckligt i det aktuella fallet för att ha rätt att flytta på den beviljade semestern för de fem barnmorskorna. 

Bland annat hade man försökt att få barnmorskorna att arbeta extrapass med extra ersättning för att täcka upp för personalbristen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt