Annons:

Så (o)jämställt tas föräldraledigheten i Vimmerby

Det är fortfarande långt ifrån jämställt när det gäller uttag av föräldrapenningen. Foto: Pixabay

Så (o)jämställt tas föräldraledigheten i Vimmerby

Mer än tre av fyra uttag av föräldraledigheten görs av kvinnor. När det gäller vård av barn (VAB) tas 62,5 procent ut av kvinnor. Det visar färska siffror från Försäkringskassan.

Annons:

I riket totalt går vi mot ett mer jämställt uttag, men det är fortfarande långt dit. 

Ur ett riksperspektiv tog kvinnorna ut 73 procent av dagarna och männen 27 procent under 2016. 2014 var motsvarande siffra 75 procent för kvinnorna och 25 procent för männen.

Och Vimmerby kommun är mer ojämställt än riket totalt. 

I Vimmerby kommun togs 75,8 procent av föräldrapenningen ut av kvinnor och bara 24,2 procent av män. Med det är Vimmerby på den nedre halvan i Sverige. 

– En genomtänkt planering av föräldraledigheten ser till att båda föräldrarna får tid med barnet och att ingen av föräldrarna ensam får för stor arbetsbelastning. En obalans i detta riskerar att skapa lönegap, ohälsogap och relationsgap, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan, i ett pressmeddelande.

Ojämlikt även gällande VAB

Fördelningen för vård av barn (VAB) ser något annorlunda ut. I riket togs 62 procent av dagarna ut av kvinnorna och 38 procent av männen. I Vimmerby togs 62,5 procent ut av kvinnorna och 37,5 procent av männen.

– Det är positivt att det är mer jämställt inom vabbandet eftersom det är oplanerad frånvaro från arbetsplatserna. Samtidigt är det relativt korta perioder vi talar om här jämfört med föräldrapenningen, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

Mest jämställt i norr

I Hultsfreds kommun tog kvinnorna ut 72,8 procent av föräldrapenningen och männen 27,2 procent. 

Motsvarande siffror för vabbandet var 59,9 procent mot 40,1 procent.

Dorotea och Umeå hade Sveriges mest jämställda uttag av föräldraledigheten – där tog kvinnorna ut 66 procent av föräldrapenningen. 

Det mest jämställda vabbandet hade Hjo med en fördelning på 53 procent för kvinnorna och 47 procent för männen. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt