Annons:

Fjärdeklassare fick bli vikingar för en dag

Vimarskolans fjärdeklassare fick bli vikingar för en dag.

Fjärdeklassare fick bli vikingar för en dag

Fjärdeklassarna på Vimarskolan fick bli vikingar för en dag. Nyligen hölls nämligen en stor vikinga- och äventyrsdag i VOK-skogen.
– Det är ett genomgående tema som vi jobbat med hela året, säger Vimarskolans Lars Norlander.

Annons:

Under hela läsåret i årskurs fyra har eleverna jobbat intensivt med Vikingatiden.

– Det är ett genomgående tema, där vi fördjupat oss i Vikingatiden. Redan vid höstterminsstarten berättade vi att vi som avslutning skulle vara ute en hel dag och testa de här kunskaperna, säger Lars Norlander.

Eleverna har jobbat med vikingar ämnesöverskridande. 

– I träslöjden, textilslöjden och på bildlektionerna har det arbetats med Vikingatiden på olika sätt. Klasslärarna har haft Vikingatiden inom religion och historia och vi var en heldag i Gästgivarehagen och jobbade med runor och dåtida dikter. 

Loke störde i skogen

Under den speciella dagen i VOK-skogen, som provisoriskt var en stor vikingaskog, handlade det om att hjälpa Tor att finna hans hammare Mjölner. Hela 54 elever gav sig ut i skogen beväpnade med spjut och sköldar och i vikingakläder för att finna hammaren. 

– Det var det problemet som de skulle lösa, men på vägen stöter de på en mängd svårigheter. Bland annat munken Ansgar, som inte alls är ute efter att hjälpa dem. Han försöker i stället att omvända dem till kristendomen. 

Totalt fick eleverna ta sig genom sju olika stationer och vid varje station fick gruppen en medaljong, som sedermera behövdes för att kunna återföra Mjölner till Tor. 

– Loke befinner sig dock i skogen och han mår inte bra. Han är uppretad och har svurit en förbannelse. Med hjälp av medaljongerna och en runnyckel lyckas de till slut ta sig till Mjölner och lösa mysteriet. Strax därefter träffar de Tor och bjuds in i hans boning. När uppdraget sedan är löst går de tillbaka till hembyn där de gör olika göromål, berättar Lars Norlander. 

Andra året

Det här var andra året Vimarskolan hade en Vikingadag. 

– Vi får mycket hjälp för att kunna genomföra dagen. Två stycken från Komedianterna ställer upp, 13 stycken från de nuvarande femmorna som var med förra gången står på de olika stationerna. Tre stycken i nian som har Vikingatidslajv som en av sina hobbys är också med. Det är tre klasslärare, fem estetlärare och ytterligare tre pedagoger. 

Att ha en dag där eleverna får testa på vikingalivet i praktiken har gett tydliga fördelar, säger Lars Norlander. 

– Det är en djupinlärning och en upplevelse som sitter djupt. Det är lättare att motivera eleverna om de har ett speciellt mål. Vi behöver också förbättra oss så att eleverna kan känna att olika ämnen har samhörighet och det får man verkligen känna här. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt