Annons:

Polisen varnar för att bank-id kapas via sms

Polisen går nu ut med en varning för bluffmeddelanden. Personer uppmanas att verifiera sitt bank-id – men i själva verket handlar det om någon form av bedrägeri.
– I meddelandet uppmanas man klicka sig vidare och lämna ifrån sig personuppgifter eller skapa ett nytt bank-id. Men det är i helt bedrägligt syfte, säger Lotta Mauritzon, samordnare vid Polisens Nationella bedrägericenter, till Aftonbladet.

Annons:

Sms:en och mejlen där privatpersoner uppmanas att verifiera sitt bank-id ser ut att vara skickade från BankID, men är det inte. 

Nu varnar polisen för att klicka sig vidare och lämna ifrån sig uppgifter. 

– Om de lyckas kapa ditt bank-id kan de göra i stort sett vad som helst. De kan öppna nya konton, ändra din adress och ta lån i ditt namn. Man ska absolut inte lämna ifrån sig sina uppgifter, säger Lotta Mauritzon.

Nationell varning

Polisen har gått ut med en nationell varning för bluffmeddelanden.

– Får man det ska man kasta det direkt, och känner man sig osäker ska man kontakta sin bank. Har man klickat sig vidare ska man begära att få bank-id:t spärrat, säger Lotta Mauritzon.

Att det skulle finnas något samband med utlandssamtalen från Somalia och Seychellerna som drabbat tusentals svenskar går inte att säga.

– Inte vad vi känner till. De kommer ju relativt samtidigt, men det behöver inte betyda någonting, säger Lotta Mauritzon.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt