Annons:

Första resultatet visar: Tre av fyra ensamkommande ljög om sin ålder

Migrationsverket har gjort 4 200 beställningar av åldersbedömningar. Första omgången visar att fler än tre av fyra är över 18 år. Foto: Migrationsverket

Första resultatet visar: Tre av fyra ensamkommande ljög om sin ålder

Rättsmedicinalverket har utfärdat sina första rättsmedicinska utlåtanden om ålder i asylärenden. I de 581 klara bedömningarna är hela 79 procent äldre än 18 år.

Annons:

Att vara under 18 år en stor fördel för en asylsökande, men Sverige har aldrig gjort några medicinska bedömningar av unga asylsökandes ålder förrän nu. Det första resultatet visar att 78,5 procent av de ensamkommande som bedömts är över 18 år.

Många fler bedömningar är på gång. Migrationsverket har gjort 4 200 beställningar på medicinska åldersbedömningar i ärenden där de bedömt att den sökandes ålder är oklar.

 Vi har fram till den 29 maj utfärdat 581 rättsmedicinska utlåtanden om ålder. Vi räknar med att kunna hantera våra utlåtanden i allt snabbare takt nu när vår inledande kvalitetsgranskning och systemgenomgång är genomförd, säger utvecklingschef Ann Lemne i ett pressmeddelande.

Utlåtandet en faktor i asylprövningen

Den medicinska åldersbedömningen är frivillig. Som underlag för den medicinska åldersbedömningen får den sökande göra två undersökningar: En röntgenundersökning av visdomständerna och en magnetkameraundersökning av knäleden.

En rättsläkare tar därefter fram ett rättsmedicinskt utlåtande om ålder som skickas till Migrationsverket. Utlåtandet ligger tillsammans med annan stödbevisning till grund för Migrationsverkets beslut om uppehållstillstånd.

Utlåtandet säger inte exakt hur gammal en person är, utan är en bedömning om personen är över eller under 18 år.

442 av 581 äldre än 18

Resultatet av de 581 bedömningar som utfärdats hittills är följande:

I 442 ärenden bedömer Rättsmedicinalverket att utförd undersökning talar för att den undersökta är 18 år eller äldre.

I 5 ärenden bedömer Rättsmedicinalverket att utförd undersökning möjligen talar för att den undersökta är 18 år eller äldre.

I 134 ärenden bedömer Rättsmedicinalverket att utförd undersökning möjligen talar för att den undersökta är under 18 år.

Under 2015 tog Sverige emot knappt 36 000 ensamkommande barn, men därefter har nivån sjunkit rejält. Hittills i år ligger antalet på 398 barn.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt