Annons:

Åklagaren vill lugna allmänheten –

Örebro tingsrätt har häktat en före detta Hultsfredsbo i sin frånvaro. Mannen är på sannolika skäl misstänkt för fyra fall av grov våldtäkt. Foto: Örebro tingsrätt

Åklagaren vill lugna allmänheten – "Inga tecken på överfallskaraktär"

38-årige Peter-Frederik Paulsen är häktad i sin frånvaro misstänkt för fyra grova våldtäkter mellan den 17 och 19 maj i år. Mannen har beskrivits som mycket farlig.
Nu har åklagarmyndigheten gått ut med ett pressmeddelande för att lugna allmänheten.

Annons:

Det var i fredags som Peter-Frederik Paulsen, tidigare dömd till sju års fängelse vid två olika tillfällen för grov våldtäkt och våldtäkt, häktades i sin frånvaro misstänkt för fyra fall av grov våldtäkt och ett fall av olaga frihetsberövande.

2009 begick mannen, som då bodde i Hultsfred och hette Vadstensvik i efternamn, flera grova våldtäkter under en över tio timmar lång bilresa mellan Hultsfred och Linköping. Mannen hade bundit fast sin flickvän i framsätet och våldtog flera gånger hennes kompisar i baksätet.

Nu är mannen på fri fot, men jagas av rättsväsendet. Av Jonas Lennestål, psykolog på Kriminalvården och expert på sexuellt våld, har han beskrivits som "jättefarlig".

– Han är jättefarlig, har hög återfallsrisk och det kommer han ha en lång tid framöver. När en sådan här person är på fri fot och känner sig förföljd och inte har något att förlora så höjs också risken för att han utför något mer brott, säger han till SVT Nyheter.

Vill lugna allmänheten

Men nu vill åklagaren lugna allmänheten. 

I ett pressmeddelande från åklagarmyndigheten skriver man så här:

"I media har uttalats att mannen är mycket farlig och det har framgått att det finns viss oro hos allmänheten. Av den anledningen lämnas följande information: i den aktuella utredningen finns inga tecken på att gärningarna har varit av överfallskaraktär mot okända offer. Gärningarna har föregåtts av en kontakt mellan gärningsman och offer".

– Det handlar alltså inte om överfallsgärningar mot en för gärningsmannen okänt offer, det har funnits en initial kontakt, säger åklagaren Christine Chi till P4 Örebro.

Husrannsakan genomförd

Peter-Frederik Poulsen är skriven i Kalmar kommun och polisen har gjort en husrannsakan på den aktuella adressen.

Polisen har ännu inte fått tag i honom.

Fotnot: Det hör inte till vanligheterna att vi skriver ut namnet på misstänkta gärningsmän och ska så inte heller göra. I det här fallet gör vi bedömningen att det finns ett stort allmänintresse för identiteten på mannen, dels på grund av hans kriminella förflutna och dels på grund av åklagarens bedömning att det finns risk för att den misstänkte fortsätter sin brottsliga verksamhet. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt