Annons:

  • Fokus på konstnärer och författare i ny utställning

    Många nutida författare tar plats i den nya utställningen på Stadsmuseet Näktergalen. Foto: Ossian Mathiasson

  • Fokus på konstnärer och författare i ny utställning

    Birgitta Romare har gjort den här tavlan med marknadsdag på torget. Foto: Ossian Mathiasson

Fokus på konstnärer och författare i ny utställning

Stadsmuseet Näktergalen öppnar utställningen ”Pennor och ”Penslar” om författare och konstnärer från trakten i morgon. 
– Det är döda konstnärer men både döda och levande författare, säger Gunilla Gustafsson, museiföreståndare på Näktergalen. 

Annons:

Gunilla Gustafsson berättar att det är många som är inblandade i årets sista utställning som öppnar i samband med litteraturfestivalen ”Vimmerby berättar”. Utställningen har vernissage på lördagen och går att bevittna fram till den 17 december.

– Det är en utställning som består av döda konstnärer men både döda och levande författare. Det är långt ifrån alla som skulle vara med som är med så vi har fått göra ett urval. Alla som tar plats i utställningen har anknytning till Vimmerbytrakten, säger Gunilla Gustafsson. 

"Fantastisk bredd"

Locknevibördige författaren Per Helge invigningstalar och läser några dikter. Vimmerbyungdomarna Kevin Johansson och Stina Karlberg ska läsa varsin dikt. Ett gäng nutida författare med anknytning till Vimmerbytrakten får plats i utställningen, bland annat Samuel Karlsson, Michaela Winglycke, Daniel Söderqvist, Emma Jansson och Jens Fellke. 

Hur vill du summera utställningen som är tillgänglig fram till jul?

– Att det är en fantastisk bredd på konstnärer och författare. Jag ser att det kommer många författare härifrån och det fortsätter att fylla på. Vi ser historiskt sett att det har varit många som har blivit erkända och om man tittar bland de nutida författarna så är det många som håller god och hög klass, säger Gunilla Gustafsson. 

Hon tycker att det är passande att lyfta fram författare och konstnärer från trakten i samband med ”Vimmerby berättar” som går av stapeln i morgon. 

– Vi fick frågan om vi ville göra någonting i samband med litteraturfestivalen ”Vimmerby berättar” och istället för att bara fokusera på lördagen kör vi en utställning som varar i flera månader. ”Vimmerby berättar” kan vara både konst och text.

"Finns något för alla"

Gunilla Gustafsson hoppas att många personer tar tillfället i akt att besöka lördagens litteraturfestival i Vimmerby. 

– Jag hoppas att folk besöker arenorna och författarsamtalen, tittar på dans och prisutdelningar och verkligen ger sig ut. Det är lite smått unikt i en stad som Vimmerby. Det finns något för alla och när man väl tittar till och träffar en författare blir det verkligt på ett annat sätt. 

Hon har tillsammans med Bengt Johansson, en av deltagarna i skrivarkursen som SPF Vimmerby och Studieförbundet Vuxenskolan, en uppmaning. 

– Skriv din egen berättelse och berätta om det du har varit med om. Det behöver inte vara proffsigt men alla kan skriva. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt